Äitiys ei ole kevyt pesti.

Äitinä en voi ajatella vain itseäni. Itseasiassa mieheni työn takia joudun arkisin miettimään kaiken lasten mukaan klo 4-18 välillä. Silloin minä olen vastuussa täysin. Joinain päivinä voin lasten kuljetuksia tai hetken vahtivuoroja jakaa äitini tai pappani kanssa, mutta minä sovin nekin. Ja ne ovat satunnaisia juttuja. Lasten hoito-, harrastus- ja kaikki muut kuljetukset ovat minun hoidettaviani tuolla 4-18 välillä. Kaupassa, apteekissa, postissa, kaikkialla minulla on yleensä vähintään toinen lapsista mukana. Monesti kavereidenkin kanssa meillä äideillä on lapset mukana.

Joskus tulee olo, että tahtoisi vain häipyä hetkeksi. Enkä ole ainoa äiti, jonka päähän tämä ajatus pälkähtää. Kiitos instan sain käytyä äitien kanssa tästä keskustelua. Äidit haaveilevat, että saisivat olla aivan, täysin, yksin. Viikko tai kaksi omassa rauhassa tekisi monelle aika hyvää. Ehkä yhden ystävän voisi ottaa mukaan ja maata hänen kanssaan jossakin rannalla ilman huolen häivää. Paitsi ettei moinen onnistu. Ei karkaaminen, eikä ilman huoltakaan olo. Äidit ovat aina huolissaan lapsistaan, minkä lisäksi äitien päässä pyörii jatkuva kela hoidettavista kotitöistä, lasten kaverisynttäreistä ja kurahousujen lenksujen ompelusta, puhumattakaan kerhoeväistä ja koulun retkipäivästä, liikuntavaatteista ja kadonneesta tossusta.

20181024_212049.jpg

Niissä perheissä, jotka minä tunnen, on kaikissa sama juttu. Äidit ovat suurimman osan päivästä päävastuussa. Isät ottavat toki lapsia kauppareissuille, mutta heidän suustaan saattaa lasten ollessa pieniä kuulla päivittelyä raskaasta reissusta, kun on ollut KAIKKI lapset mukana. Naisella on yleensä tapana ihan automaattisesti raahata sitä lapsikatrasta mukanaan, viis siitä, että pienin nuolee ostoskärryjä, keskimmäinen juoksee karkuun silmän välttäessä ja isoin katoaa hyllyjen väliin. Miehet osallistuvat kyllä kaikkeen kotona ollessaan, mutta heidän ei oleteta hoitavan kaikkea. Jos nainen on liikenteessä ilman lapsia, häneltä kysytään missä lapset ovat. Miehiltä ei kysytä. Miehet saavat tehdä kaikkea ilman lapsia. Miehet eivät todellakaan raahaa lapsia mukana omiin kaveritapaamisiinsa. Mies voi häipyä raskausaikana ja on toki mulkku, mutta äiti joka jättää lapsen isälle synnytyksen jälkeen on maailman kamalin hirviö.

Äitiys ei ole sama asia kuin isyys, ei vielä tänä päivänäkään.

Jos mies jättäisi pyykit pesemättä, ruoan tekemättä ja lapset kulkisivat likaisissa vaatteissa, niin tuskin häntä ristiinnaulittaisiin. Moni varmaan tarjoaisi apua. Mutta jos äiti tekisi saman, olisi hän huono äiti. Äidin kuuluu hoitaa kaikki. Jos mukiset, olet laiska ja saat taatusti kuulla vanhat tutut “kyllähän kaikki muutkin”.

Äidit halusivat töihin. Minäkin haluan olla muutakin kuin äiti, vaikka se tärkein pesti onkin. Mutta äitejä pitäisi myös tarvittaessa ymmärtää työelämässä. Lyhennetty työaika on ainakin itselläni ihan pakollinen tässä elämäntilanteessa. En yksinkertaisesti jaksa sitä rumbaa, mikä minun on pyöritettävä. Täyspäiväinen työ äitiyden ohella ajaa uupumukseen. Herää klo 6.30, laita itsesi kuntoon, herätä lapset klo 7, laita ne kuntoon, vie hoitoon, aja töihin, työskentele 8-16, hae lapset, käy kaupassa, tee ruoka, pese koneellinen pyykkiä ja klo 18 jaa vihdoin vastuu lasten isän kanssa, vaikkakin lapset tottumuksesta huutavatkin sinua apuun joka asiassa. Niin ja yksinhuoltajallahan tämä kaikki on ilman sitä muutaman tunnin vastuun jakoa. Minä niiiiin nostan hattua jokaiselle yksinhuoltajalle!

Ja, en halua mollata isiä maanrakoon. Mieheni tekee paljon lasten kanssa. Tiedän hänen olevan joihinkin verrattuna paljon osallistuva, työstään huolimatta. Jossain perheissä myös miehet varmasti hoitavat pääasiassa lapset. Haluan kuitenkin herätellä ihmisiä tajuamaan sen, mitä mm. yhteiskunta meiltä äideiltä odottaa.

Serkkuni lähetti tämän kuvan minulle kerran:20181023_125702.jpgOsaan samaistua fiilikseen ja insta kertoi tämän kuvan jaettuani, etten ole tässäkään asiassa ainut! Muutkin tarjosivat omiaan myyntiin. Vitsillä vaan, mutta se kertoo aika hyvin äitienkin väsyvän välillä.

Eli vinkki vinkki, helppikää äitejä. Ihan tavallisia ihmisiä tässä ollaan, vaikka lapsen saatua jotain supervoimiakin synnäriltä samalla saa. Muistakaa, että äidit ovat muutakin kuin äitejä. Samat tarpeet heilläkin on, kuin kaikilla naisilla!

Ja silti, kaikesta valituksesta huolimatta lapset ovat maailman rakkaimpia. Omiensa takia on valmis tekemään mitä vaan. ❤

4 thoughts on “Äitiys ei ole kevyt pesti.

 1. Hyvin kirjoitit 🙂 Mollaamatta ketään toit asian esille eli kuinka sana äiti voikin merkitä niin paljon muuta kuin se että olet äiti lapsillesi. Wikipediakaan ei taatusti osaa määritellä sanaa äiti siinä merkityksessä kuin se käsitetään. Lykkyä pyttyyn meille äideille, siitä saisi metrin mittaisen cv.n aikaiseksi ❤

  Liked by 1 person

  1. Voi kiitos! ❤ Mä pelkäsin, että jos ihmiset ottaa tän jonain miesten mollauksena, mutta hyvä, että niin ei käynyt. 😊 Mun mies on ihana isä meidän lapsille, mutta siinä on iso ero olla isä, kuin äiti. Siinä, mitä ihmiset sulta odottaa ja mihin meitä on kasvatettu.

   Like

 2. Mulla kun mies oli vielä reissussa paljon (ja on vieläkin). Kun lapset olivat pieniä. Oli 2 viikkoa tai kuukauden tai viikon, mut silloin olin totaalisesti kiinni lapsissa. Yksikään sukulainen ei asu samassa kaupungissa.
  No vieläkin suurin osa kotitöistä on minun harteilla, koska mies ei näe roskia tai likaa. Haluan pestä itse pyykit ja ripustaa ne, olen nimittäin nähnyt miten mies ne tekee… kyllä vastuu meillä on minulla 🙂

  Liked by 1 person

  1. Joo ja sit se kun sä pääasiassa hoidat kauppareissut ja tietyt kotityöt ni eihän se toinen voi niitä osatakkaan. Tai siis tietty mies osaa kaupassa käydä, mut sanoo et on ihan hukassa mun ostoslistani kanssa, kun mä sen sijaan tiiän millasen pakkauksen haluan ja mistä se löytyy. 😄 Siksi kauppakassipalvelu on helppo. Mies voi vaan hakea mun haluamat tavarat valmiiksi pakattuina. 😂

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s