Valintoja.

Keskustelin erään ystäväni kanssa parisuhteista. Hän on miehensä kanssa ollut vuosia ja vuosia yhdessä, ja meilläkin tulee mieheni kanssa ensi vuonna 10 vuotta täyteen. Ei järisyttävän pitkä aika joidenkin mielestä, mutta kuitenkin 1/3 minun elämästäni.

Jossakin kohtaa keskustelua sanoin avioliiton olevan valinta. Ystäväni sanoi sen olleen erittäin hyvin sanottu. Tarkoitan toki myös avoliittoja, sekä muitakin pitkiä parisuhteita. Ja tarkoitan sillä sitä, että pitkässä suhteessa ei millään ole aina pelkkää auringonpaistetta. Eihän missään ihmissuhteessa ole. On kyse sitten vanhemmista ja lapsista, sisaruksista tai serkuista, on parisuhteessa vain se ero, että siinä yhdessä olo on valinta ilman verisiteitä.  Kaikissa ihmissuhteissa pitää tehdä kompromisseja. Niissä kestetään toisessa myös ne huonotkin puolet. Ja kyllä vain, meissä kaikissa on niitä. Täytyy vain löytää se, jonka paskat kestää. Kenestäkään ei voi pitää 24/7.

Pitkän avioliiton salaisuus on siis siinä, että päättää valita sen toisen aina uudelleen. Kun vastoinkäymisen kohdalla miettii, että nyt jumalauta tämä oli tässä ja silti jokin pidättelee, se on sitä rakkautta. Se on vielä siellä, ja sen avulla on mahdollisuus valita vielä ainakin kertaalleen se toinen kumppanikseen.

Ja jos olet nyt siellä alamäessä parisuhteessasi, niin annan vinkin mitä kannattaa ajatella:

“Hän valitsi minut.” 

Tämän palautan mieleeni aina välillä. Minä menin kaikkien muiden ohi. Ja minut valitaan edelleen kerta toisensa jälkeen. Kyllä siitä kannattaa olla onnellinen. ❤

20181126_171813

Enkä minä ole erovastainen. Vaikka silloin nuorena ajattelin romanttisesti, että kun naimisiin mennään, niin naimisissa ollaan hamaan tappiin asti. Enää en ajattele niin. Ei avioliitto tai parisuhde ole totaalisen epäonnistunut vaikka ero tulisikin. Elämä muuttuu. Ihmiset muuttuvat. Kenenkään ei pidä olla väkisin suhteessa, jossa ei ole hyvä olla. Mutta tässäpä se juuri tuleekin. Kun on riittävästi hyvää, niin ne pahatkin kestää. Kyllä meilläkin on näiden vuosien aikana ehtinyt paskaa lentää tuulettimeen. Mutta siellä on ollut silti se peruspohja, ja tässä sitä yhä ollaan. Sen sijaan jos kaikki hyvä loppuu, on aika astua uuteen.

Toki pitkässä parisuhteessa kaipaa välillä sitä alun ihastumista ja niitä oman suhteen alkuhetkiä on ainakin omasta mielestäni kiva muistella. Mutta jos kaipaa vain sitä, että saisi kokea taas ihastumisen tunteita, niin ei kannata erota. Nimittäin ihastuminen ja rakastaminen ovat tyystin eri asioita. Ihastua voi satoja kertoja. Rakastuakkin kymmeniä kertoja. Sen sijaan oikea rakastaminen vaatii enemmän, ja on paljon harvinaisempaa.

Nainen joka unohti-kirjassa oli kuvattu tätä hyvin:

20181129_120238.jpg

Kyllä, sille pitäisi olla oma termi.

Ja tänäänkin minä valitsen hänet. Oman mieheni. ❤

 

 

Eka kuva tullut vastaan instagramissa. Toinen itse ottamani.

9 thoughts on “Valintoja.

 1. Sääli niitä liittoja, jotka elettiin silloin, kun oli aika jolloin ei erottu, se olisi ollut skandaali. Silloin oli kaikki muutenkin huonosti; vaimoa kuului kurittaa, lapsista puhumattakaan. Nainen vaikenee seurakunnassa (ja kotona). Säälin niitä naisia, jotka elivät elämänsä väkivaltaisessa liitossa, näkivät nälkää (lapset ja vaimo), kun mies ryyppäsi rahat…

  Liked by 2 people

  1. Mun mielestä ihmiset ehkä nykyään toisinaan eroaa liiankin helposti. Kun ei olekkaan enää koko aika kivaa, niin lähdetään etsimään sitä kivaa sitten muualta, näkemättä vaivaa suhteen eteen. Ja sitten taas toisaalta, kun eroaminen nykyään on ok, on hyvä ettei enää tarvitse jäädä sinne hellan ja nyrkin väliin!

   Liked by 1 person

  2. Mummoni kuului juuri näihin naisiin. Minun muistoissani hän oli supermummo ja nyt vasta tutkiessani historiaa hänen synnyin paikassaan ja yhdistellessäni omia tietojani hänestä tajuan hänen elämänsä raadollisuuden kokonaisuudessaan ja mitä se on sisältänyt. En muista hänen ikinä valittaneen elämästään, vaan kertoneen karuosta asioita vähän kuin tarinoiden.

   Liked by 1 person

 2. Lämpimästi kirjoitettu ja hyvin itseäni puhuttava aihe! Koska kommenttini tähän tulisi metrin mittaiseksi, päätin haastaa itseni kirjoittamaan parisuhteistani blogini raakileelle!
  Iloista joulun odotusta!

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s