Erilaisuus pelottaa yhä.

Yksi kirjoitukseni oli eilen Rannikkoseutu-lehdessä. Kopioin sen tännekin, koska aihe on mielestäni hyvä.

20190109_214252.jpg

Törmäsin syksyllä Facebookissa itseäni hämmästyttäneeseen keskusteluun. Joku oli laittanut kauhuissaan kuvan lapusta, jossa luki Naantaliin olevan suunnitteilla mielenterveys- ja päihdekuntoutujien ryhmäkoti, sekä tukiasuntoja. Juopot, narkkarit ja kaikenmaailman hullut muuttavaisivat naapuriin, facessa kauhisteltiin. Lapsiakaan ei voisi päästää enää ulos ja sitä saisi pelätä henkensä edestä aina ulos astuessaan, jotkut kirjoittivat.
Oikeasti, vielä 2018 useampikin oli moista mieltä. Ja nyt tammikuussa tulikin sitten ilmoitus, että raivoisan vastustuksen takia, ei asuntolaa rakenneta suunitellulle paikalle. OIKEASTI!

Olen pahoillani jos nyt rikon joidenkin itselleen luoman kuplan paljastaessani, että mielenterveyden avohoidon asiakkaat, vankilasta vapautuneet, alkoholistit ja siitä toipuvat jne. kulkevat jo nyt siellä missä sinäkin. Koska, usko tai älä, he ovat ihan tavallisia ihmisiä. Et osaa sanoa, onko kaupan kassajonossa edessäsi seisova ihminen AA-kerhon jäsen, tai vaihtoehtoisesti tulossa psykoterapiasta.

Joku kommentoikin juttua hyvin kysyen, tunteeko keskustelun aloittanut nykyiset naapurinsa? Kysymys oli loistava. Jos asut kerrostalossa, jossa asuntoja on 25 kappaletta, on asukkaita jopa yli 50. Tunnetko heidän kaikkien taustat?

Ehkä alakerran Maire ottaa joka ilta turpaansa poikaystävältään ja hukuttaa surunsa pulloon. Yläkerran Pena sen sijaan saattaa vetää streroideja ja olla niiden takia arvaamaton. Se ihana, nuori tyttö joka asuu viereisessä asunnossa, viiltelee itseään ja syö pahaan oloonsa lääkkeitä.
Eikä se outo makea tuoksu rappukäytävässä olekkaan hajuvettä, vaan joku naapureistasi pössyttelee. Ja se naapurinpoika Make, jonka olet nähnyt kasvavan vauvasta nuoreksi mieheksi, veti viime viikonloppuna tuntematonta turpaan snägärillä. Onko yhä olo kuin lintukodossa?

Jos alat liikaa ajatella asioita, et kohta koe olevasi turvassa missään. Ja jos alat lajitella ihmisiä eri lokeroihin, onko omassa lokerossasi pian ketään?
Mikään ei tee ihmisestä automaattisesti vaarallista. Eikä myöskään turvallista. Mielenterveyshäiriö, ihonväri tai erilaiset vaatteet eivät tee kenestäkään automaattisesti väkivaltaista, tai pahaa ihmistä. Sen sijaan ympärillä olevat ihmiset voivat aiheuttaa toiselle paljon pahaa, ja yksi sen aiheuttajista ovat ahdasmieliset ihmiset.

Tämä maailma kaipaa enemmän lähimmäisenrakkautta!

– Ida/Torey

20190108_140603

Pääset kirjoitukseen myös tästä.  Sekä myöhemmin Turun Sanomissa julkaistuun samaan tekstiin täällä.

6 thoughts on “Erilaisuus pelottaa yhä.

    1. Joo mä ymmärtäisin jos kyse ois jostain majasta. Paikasta jonne alkoholistit menis vaan joskus yöksi. Semmosessa vois olla levotonta. Mutta tollanen tukiasuminen on ihan eri asia! 😊

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s