Kilpailutetaan tokkiinsa.

Mikä siinä onkin, että kaikessa mennään raha edellä.

Tästä saisi vaikka millaisen avautumisen, mutta koska kukaan ei jaksaisi moista lukea, mennään vähän lyhyemmin.

Vanhustenhoito

No kyllähän sen sanoo järkikin, että kun pistetään pystyyn isoja laitoksia, joissa on mahdollisimman vähän henkilökuntaa, mutta sitäkin enemmän johtajistoa, niin paskaa saadaan. Pieni paikka, yksi johtaja, ja riittävästi työntekijöitä. Raha riittää vanhustenhoitoon ja työntekijöiden palkkaan. Paikka pysyy kotoisana ja siellä viihtyy niin työntekijät, kuin ne tärkeimmätkin, eli asukkaat.

Sama homma myös varhaiskasvatuksessa ja kouluissa. Vähennetään avustajia, kasvatetaan ryhmäkokoja. Osa lapsista pärjää hyvin, osa väkisin ja osa ei pärjää. Ja sitten myöhemmin ihmetellään mikä on mennyt vikaan. PÄÄTTÄJÄT. Eivät lapset tai kasvattajat.

Kaikesta tehdään kallista. Vain kalliilla saa hyvää. Koska vain raha merkitsee. Ja tietysti raha merkitsee. Kaikki maksaa ja koko ajan enemmän. Mutta silti raha menee vain “isompien” taskuun. Ne oikeat työntekijät ei sen sijaan saa missään kohtaa enempää. Porukkaa potkitaan pihalle, työaikaa pidennetään, työmäärä lisääntyy ja kiitokseksi menettää lomarahojaan!

Terveydenhuolto

Sama homma. Yhdistetään terveyskeskuksia, vähennetään lääkäreitä, ja laitetaan ison alueen päivystys yhteen paikkaan. Homma pelaa! Ei kun hetkonen, ei pelaa. Isot pomot käärii rahat. Päivystyksessä ei pelaa mikään. Lääkärit vihaavat työtään, koska asiakkaalle ei ole riittävästi aikaa annettavaksi. Ei ehdi kuunnella, eikä siksi voi auttaa. Ota buranaa. Asiakkaat vihaavat uutta järjestelmää, lääkärit vihaavat työpaikkaansa.

Lumityöt

Toisaalla tiet on puhtaiksi aurattu, naapurikunnassa ei. Kun kilpailutettiin, tehtävät jaettiin sekavasti ja lopulta yrittäjä toteaa, että pitäkää tunkkinne, ei tässä järjestelyssä pysty töitä tekemään. Huonosti maksetaan, liikaa odotetaan.

Sekavaa tekstiä. Mutta pointti tuli ehkä selväksi. Raha edellä mennää, ja päädytään puuhun, ojaan…tai hankeen.

IMG_20190209_220716_180.jpg

2 thoughts on “Kilpailutetaan tokkiinsa.

 1. Näinpä!
  Samalla mentaliteetillä päädytään myös homeisiin kouluhuin, sairaaloihin ja koteihin kun valitaan se halvimman tarjouksen tehnyt rakennuttaja joka oikoo mutkat suoriksi ja viikot päiviksi…

  Liked by 1 person

  1. Juuri näin!

   Ja rakennuksissahan on se, että tulee urakoitsijalle kuulemma halvemmaksi korjata myöhemmin. Nimittäin jos myöhästyy luvatusta valmistumispäivästä, joutuu maksamaan sakkoja. Ihan naurettavaa! Mutta kun on niin kiire saada kaikki valmiiksi, ettei tilaajia kiinnosta.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s