Mitä sinulle ei ehkä ole kerrottu…

On kasa asioita joita tuleville äideille ei välttämättä kerrota. Miten aamupahoinvointi ei ole välttämättä vain aamun riesa. Miten et ehkä rakastu lapseesi heti ensinäkemältä, vaikka koetkin valtavaa suojelunhalua. Tai että eka kerta kakalla synnytyksen jälkeen on helvetin pelottavaa.

IMG_20190205_132727_600

Päätin kerätä muutaman itselleni mieleen tulevan asian, ja listata ne sinulle:

 • Kivut eivät kuulu vain synnytykseen. Esikoista odottaessa kivut lantionseudulla voivat olla koviakin paikkojen antaessa periksi vauvan kasvaessa. Ja seuraavissa raskauksissa kivut voivat olla loppuraskaudesta aikamoisia paikkojen repsahtaessa nopeammin (aikaisemman raskauden takia). Itse vaapotin kuin ankka ja kirosin joka aamu ylämäen joka piti kivuta parkkipaikalta työpaikalle.
 • Vaikka raskauden luulisi aiheuttavan vaivoja lähinnä navanseudulle ja siitä alaspäin, niin kuule ei! Rannekanavaoireyhtymäkin voi ilmestyä raskausaikana. On muuten vihuliainen vaiva! Nukkuessa katosi tunto sormista. Minulla se vaiva hävisi onneksi nopeasti synnytyksen jälkeen.
 • Pelkkä sängyssä kääntyminen voi olla järjettömän kivuliasta, ollakseen pelkkä kyljeltä toiselle siirtyminen. Heräät, alat ähisten kääntää itseäsi selän kautta kyljeltä toiselle ja tahtoisit ulista kivusta.
 • Niin ja jos olet kanssani samaa sakkia, eli vatsasi on valtava jo raskauden puolivälissä, niin varmista sohvalle mennessäsi, että joku on valmis kiskomaan sinut sieltä myöhemmin ylös.
 • Vaikka selviäisit synnytyksestä ilman repeytymiä, ja kaikki menisi kuin oppikirjoissa, et enää katso trampoliinia samoin. Muistan kuinka jo pelkästään ensimmäisillä kävelyillä mietin selviänkö pissaamatta housuun. Juoksemisesta puhumattakaan. Ja vaikka lääkäri jälkitarkastuksessa totesi minun palautuneen synnytyksestä kuten pitikin, en lähtisi ilman tenoja trampoliinipuistoon!
 • Aivasta kerran, aivasta kaks, mutta kolmannesta et selviä, jos et risti jalkojasi. En ole vielä kussut alleni! Sen sijaan ymmärrän nykyään, miksi moni tuntemani vanhempi nainen on jo vuosia ristinyt kinttunsa, kun aivastus meinaa tulla.
 • Kuukautisista voi tulla jotain ihan muuta, kuin mihin olet tottunut. Itsehän vuodan kuin seula ekan vuotopäivän, kivut saa miettimään synnytystä ja hormonaalinen migreeni hyökkää päälle. Ihmettelin kerran lapsen neuvolassa tutulle hoitajallemme, että miten voikin olla niin erilaista nykyään, ja sain vastaukseksi “ihan tavallista, etenkin jos on synnyttänyt enemmän kuin kerran”. Ou jee! Olisitte varoittaneet. Olisin osannut edes varautua tähän.
 • Vatsa pömpöttää. Ei toki kaikilla. Jotkut ovat timmiäkin timmempiä. Mutta vaikka tunnen vatsalihakseni vatsaa jännittäessäni, eivätkä lääkärit ainakaan ole sanoneet lihaksieni vaurioituneen raskausaikoina, niin vatsani pömpöttää. Mietin välillä, että ovatko lihakset vaan löystyneet. Vaikka teen yleensä treenatessa pilateksen sisempiä lihaksia treenaavia liikkeitä, ja sen 100 kpl erilaisia vatsoja suht kevyesti, vatsani pömpöttää! Taidan hakkia korsetin…
 • Vatsasi on voinut olla valtava, ja selvitä ilman arven arpea. Sen sijaan peffasi ja reitesi eivät ehkä ole olleet yhtä onnekkaita… Terkuin seeprapylly.
 • Kaikki itkettää. Itket onnesta, surusta jne. Tämä toki tasoittuu hormonimyrskyn tasaannuttua, mutta jokin jännä siinä äitiydessä on, nimittäin synnytysten jälkeen Hurja remontti avasi kyynelkanavat entistäkin pahemmin!

 

IMG_20190205_132758_101

Raskaus saa kaikki paikat venymään ja paukkumaan niin, että vaikutuksia voi olla ties millaisia! Itse koen päässeeni vähällä, kiitos helppojen synnytysten. Mutta vaikka naisen kroppa muuttuisi kuinka ja kävisi läpi millaisen synnytyshöykytyksen, niin kaikesta huolimatta nainen on silti ihan yhtä täydellinen, eikä hänen vartalonsa ole pilalla! Ei edes se alakerran taikaboksi, vaikka sitä olisi jouduttukin kursimaan vähän kokoon.

 

P.S.

IMG_20190214_100534_238.jpg

5 thoughts on “Mitä sinulle ei ehkä ole kerrottu…

  1. Ihanaa, kun tykkäät. ❤

   Ja todella! Välillä kun noita raskauskuvia katsoo, niin miettii, että onhan se kropalle kaikin puolin ihan valtava juttu koko raskaus! Kuten myös henkisesti tietty.

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s