Päivetys on kaunista, auringossa kärventyminen ei.

Aikoinaan, kun itseruskettavat tulivat, niihin suhtauduttiin ehkä vähän naureskellen ja moisella läträämistä pidettiin säälittävänä temppuna hankkia rusketus. Nykyään kuitenkin tiedetään paremmin auringon ottamisen vaarat ja suhde päivettäviin rasvoihin ja itseruskettaviin on muuttunut. Myös minulla.

Itseruskettaviin en ole vielä itse uskaltanut koskea (näen silmissäni laikukkaan ihon ja tuskaisen levityksen), mutta jo kolmatta vuotta käytän Acon Sun kissed-tuotteita. Talvella en päivettynyttä ilmettä kaipaa, vaan voin kulkea kalkkilaivan kapteenina, ja tällöin voiteet saavat pysyä apteekissa. Kuitenkin auringon alkaessa taas paistaa paria tuntia pidempään ja vaatteiden vähentyessä, alan kaivata pientä kesän sävyä ihooni. Ja tähän Acon tuotteet ovat mitä parhaimpia!

IMG_20190403_115904_684

Sun kissed-voiteilla voi kyllä saada aikaiseksi pieniä rajoja (opinpahan tarkastaaman ranteen sisäpuolen ja rintojen alustat rasvatessa) jos rasvaa jää liikaa johonkin kohtaan. Iho on kuitenkin kerta rasvauksen jälkeen vain hieman päivettynyt, eikä ihon väriero entiseen ole viittä astetta. Sen takia siitä tykkäänkin.

En ole koskaan tykännyt oranssihtavaan menevästä ihosta tai liikaa läträtyn itseruskettavan luomasta likaisesta ilmeestä. Myöskään se liiallisella auringonotolla saatu kuivahtut rusketus ei ole omasta mielestäni se kaunein. Joten pieni auringosta saatu päivetys, tai rasvoilla saatu rusketus on se paras minulle. Rajat saa toki rusketuksessa näkyä, mutta liiallisuus ei ole hyvä tässäkään. Etenkään auringossa käristämisessä!

IMG_20180703_232234_287

Tänä vuonna ostin testiin myös kasvoille tarkoitetun päivettävän kasvovoiteen. Ennen väri kasvoissani on ollut täysin au naturel, mutta ajattelin, että miksen säästäisi kasvojenikin ihoa ja ottaisi hiukan väriä auringon lisäksi kasvovoiteesta? Mielummin purkista avustusta rusketukseen, kuin rypyt ja vielä vakavammat seuraamukset liiallisesta auringossa olosta. Tosin ajatus oli parempi kuin toteutus, nimittäin ainakaan minun kasvojeni iho ei tuosta kasvovoiteesta tunnu tykkäävän samalla tavalla, kuin perusvoiteesta jota käytän. Aion purkin käyttää kyllä loppuun, mutta lähinnä silloin tällöin käytettynä. Kivan sävyn se kyllä antaa.

Kasvovoiteessa taidetaan suositella päivittäistä käyttöä, ja vartalovoiteessakin muistutetaan, että mitä useammin laitat, sen parempi vaikutus. Itse kuitenkin olen päätynyt vartalovoiteen kanssa siihen tulokseen, että kerran viikossa on ihan riittävän usein ja kasvoille aion tosiaan käyttää vaan silloin tällöin kanssa.

IMG_20190426_100456_103

Aion nauttia kesällä auringosta, mutten tuntitolkulla maata sen alla vain saadakseni täydellisen rusketuksen. Voin hyvin käyttää rusketuksen kaverina väriä syventävää voidetta ja suojella edes vähän ihoani. Koska, vaikka olen tarkka auringonrasvan käyttäjä, niin tuskin se tuntikausien auringon palvonta silti hyvää tekee.

Viime kesänä aurinko näkyi niin paljon, että varmaan jokainen sai väkisinkin pienen päivetyksen iholleen. Toivotaan, että tulevasta kesästäkin tulee hyvä, mutta vähän vähemmän helteinen. Se +22°C olisi oikein hyvä.

Millainen auringonottaja sinä olet? ☀️

8 thoughts on “Päivetys on kaunista, auringossa kärventyminen ei.

 1. Olen kalpea vuoden ympäri, loppukesästä ehkä hieman päivettynyt, jos on ollut erityisen lämmin kesä. En ole ruskettuvaa vaan palavaa sorttia ja hölvään sen vuoksi itteäin ahkerasti aurinkorasvalla, jos tiedän vähänkään hengaavani auringossa (välillä tilanteet ja kelit yllättävät ja sitten iho punoittaakin kuin olisi grillissä ollut). En hirveästi nauti auringonotosta, pari tuntia kerrallaan riittää hyvän kirjan parissa tai sitten pyöräillessä. Miullekin tulee helposti helteellä huono olo, joten sen parin tunnin jälkeen siirryn mielihyvin jo varjoisampaan paikkaan. 🙂

  Liked by 1 person

  1. Mä en kanssa kestä olla auringossa tuntitolkulla. Tulee huono olo. Viime kesänä kun lapset läträs altaassa, niin saatoin tunnin istua auringossa ja sit siirryin varjoon.

   Vaikka mä olen blondi, ja pisamainen, niin mä kyllä rusketun suht hyvin. Etenkin teininä aurinko nappasi tosi hyvin kiinni. Mutta mä olen tarkka aurinkorasvan kanssa. Lapsiin läästin 50 suojakertointa. Itteeni 30.

   Like

 2. Mä voin ottaa aurinkoa vaikka kuinka.,,toki suojakerroin on aina se 30. Ei tule pahaolo.
  Tytär käyttää noita itseruskettavia ja en tykkää kun pyyhkeet on ruskeina ja vaatteet sisätä. Nyt laitoinkin hänelle punaiset pyyhkeet, ei näy niissä 🙂

  Liked by 1 person

 3. Mie olen käyttänyt tuota Acon kasvovoidetta ja tykännyt kovasti, päivetys on luonnollinen ja piristää kummasti olmi-ilmettä talvella silloin kun sitä kaipaa.

  Teini-ikäiseksi asti kärsin pahasta aurinkoallergiasta ja kuljinkin varjoisilla kujilla peitettynä päästä varpaisiin, mutta jostain syystä allergia katosi juuri sopivasti psoriasiksen hypättyä hipiälle – ja sen jälkeen opettelin sitten oikein “ottamaan aurinkoa”, koska se oli se ainoa mikä ihoa helpotti nopeasti.

  Eli grillattu on nahkaa oikein hartaudella. Hassua on se, että vaikka aurinkokeratoosi iskikin korvanlehteeni, niin muuten ihossani, jopa kasvojen ihossa, on reippaasti vähemmän auringon aiheuttamia vaurioita kuin ikäisilläni yleensä. Olen pari kertaa käynyt ihoanalyysissa (viimeksi reilu vuosi sitten) ja aina on naurattanut, kun kosmetologi on kehunut miten ihostani näkyy että siitä on huolehdittu ja aurinkosuojaa käytetty…
  Nyt kyllä käytänkin jopa 50 suojakertoimia suorassa auringossa (Etelän lomilla), mutta kotimaassa riittää kosteusvoide SPF 30:llä. Säikäytti se keratoosi sen verran.

  Like

  1. Mulla on kanssa itselleni SPF30 ja lapsille SPF50. Enkä mäkään aurinkoa välttele, nautin jos saan hetken istuskella auringossa, mutta sen vaarat on hyvä muistaa.

   Ja noista molemmista saa kauniin sävyn kyllä! Musta vaan tuntuu, että mä saan heti näppylöitä, kun käytän sitä kasvoilla. Mut tietty siinä sit saa tuntea ittensä teini-ikäiseksi. 😀

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s