Älä roskaa.

Teini-iässä kaverini naureskelivat minulle, kun sulloin omat roskani taskuun tai nappasin maasta paperin viedäkseni sen roskiin. Minun mieleeni oli iskostunut, että roskat eivät kuulu luontoon. Kaikille asia ei vielä 2000-luvun alussa ollut yhtä selvää.

Paljon on muuttunut reilussa kymmenessä vuodessa. Kukaan ei naura, jos viet roskat roskikseen. Sen sijaan saat ansaitusti kuulla, jos roskasi päätyvät luontoon. Kierrättämiseen on lopultakin herätty.

Ja tästä päästäänkin kierrätyspisteisiin. Sillä jestas missä kunnossa ne välillä ovat.

IMG_20190425_212114_448.jpg

Jatkuvasti saa facebook-ryhmissä seurata kuvia ja keskustelua aiheesta. Yllä oleva kuva on minun ottamani yhdeltä meidän pisteistämme. Ei ole yksi, eikä kaksi kertaa, kun keräyslaatikoiden ulkopuolelle on jätetty tavaraa. Monesti vieläpä sellaista, joka ei koko pisteelle kuulu.

Tämän lisäksi pisteitä tyhjennetään liian harvoin. Olen useammankin kerran ajellut kilometritolkulla muovit auton takaluukussa, koska ne eivät ole kierrätyspisteelle mahtuneet! Kuten olen pahvejakin kuskaillut pisteeltä toiselle.

Meillä on 4 pistettä (joihin saa muovit) 6-10 kilometrin säteellä. Ja viimeksi juuri tässä kuussa ajelin 26 km saamatta muoveja mihinkään. Muut jätin sitten toiselle pisteelle, ja toin muovit takaisin kotiin odottamaan sitä, että ajoin muiden kierrätyspisteiden suuntaan. Hankalaa on.

On mahtavaa, että ihmiset kierrättävät. Vielä kun homma saataisiin pelittämään paremmin. Jo sekin, että taloyhtiöiden jätejärjestelmiä on paranneltu, on ihan mahtavaa. Kyllä sitä itsekin haaveilen siitä, että jätteet saisi kaikki vietyä omalle pihalleen, eikä tarvitsisi kerätä niitä apukeittiöön ja kuskata kilometritolkulla. Mutta, koska haluan kierrättää, niin ajelen jatkossakin muovit takalotjassa, vaikka sitten sen lähes 40 kilometriä.

Kierrätäthän sinäkin? Miten sinun lähin kierrätyspisteesi pelittää?

6 thoughts on “Älä roskaa.

 1. Kierrätän pahvit, lehdet, pullot keräyspisteille. Lisäksi kierrätän vaatteet ym. kodintekstiilit ja patterit odottavat laatikossa sitä, että joku joskus veisi ne jonnekin. Kotona meillä on vain sekajäteastia. Metallia ja lasia meillä ei juurikaan tule, mutta varmaan jotain pilttipurkkeja alkaa jossain kohtaa ilmaantua, jolloin ne koitan myös kierrättää. Tunnustan, etten kierrätä biojätettä enkä muoveja ainakaan tällä hetkellä. Koko eteinen on jo nyt kuin lähtevä laiva kaikkine kierrätysnyssyköineen. 😀

  Liked by 1 person

  1. Me ollaan kierrätetty muoveja nyt varmaan noin vuoden verran. Ja siis viehän ne älyttömästi tilaa. Onneksi apukeittiöön ne saa tungettua pois häiritsemästä. 😂 Mä olen vuosikaudet kierrättäny kyllä lähes kaikki muut paitsi muovit. Mutta muovia tulee eniten. Siis on ihan käsittämätöntä kuinka vähän tulee nykyään sekajätettä. 😃

   Liked by 1 person

   1. Pieni houkutus siinä toki on, että sais sekajätemäärät vähenee ja vois harventaa roska-auton käyntiväliä. Meillä kyllä lähikaupalla noi kierrätysastiat aina tosi täynnä ja iha karseessa kunnossa, ni seki vie motivaatiota.

    Liked by 1 person

 2. Täällä kans muovinkeräykset tursuilee (mikä on osaltaan mahtavaa), joten usein tulee laitettua muoveja ihan sekajätteeseen, että saa ne nurkista pois, kun keräyspisteisiin ei vaan mahdu. Nykyään tosin aika vähän tulee enää muovijätettä, kun koitan jo kaupassa miettiä vähämuovisia pakkauksia (joskus onnistuu, joskus ei :D).

  Meillä on taloyhtiöllä roskakatos, jonne saa kaikki muut paitsi ne muovit. Ainoa asia mikä tossa systeemissä mättää on muut asukkaat. Vähintään joka toisella kerralla kalastelen normaaleja muovipusseja tai muovipakkauksissa olevaa ruokaa pois biojäteastiasta – ottaa niin päähän! Meillä on myös jäteasema tossa kivenheiton päässä, mutta usein ihmiset jättää sähkölaitteita tohon katokseen, jotka vois viedä ilmaiseksi parin sadan metrin päähän…. Mutkun eijjaksa vissiin.

  Liked by 1 person

  1. Siis toi on se mitä en vaan saa päähäni mahtumaan, että pistetään väärään laatikkoon, vaikka vieressä ois oikea. Ja joo, sullokaa kaikki sekajätteeseen, mutta biojätteet on biojätteitä, sinne ei muuta laiteta!

   Ja ihmisten pitäisi myös muistaa, että kierrätyspiste on eri asia kuin kaatopaikka. Eikä ne keräysautot voi ottaa kyytiinsä kaikkea! Joten on ihan turha kipata kaikkea sinne keräsypisteiden alueille ajatellen, että kyllä ne nekin vie.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s