Hyvästi kyläkoulu.

Ja jälleen kunnan päättäjät totesivat tyhjyyttä kumisevissa päissään, että yhden kyläkoulun aika on tullut päätökseen. Onneksemme kyseessä ei vielä ollut meidän lähikoulu, mutta se ei lohduta heitä, joiden lasten koulumatkat pitenevät, ja joiden lapset saavat hyvästellä rakkaan koulunsa. Pienen koulun sijasta heitä odottaa iso koulu. Mietin kyllä ihan tosissani, että ketä yhä isommiksi käyvät koulut palvelevat. Eivät ainakaan oppilaita tai henkilökuntaa… Ja voin kertoa asukkaiden olevan niiiiin kiukkuisia, kuin olla ja voi!

No kuitenkin… “Muuttakaa maalle!” huutelevat päättäjät, ja samalla täällä suljetaan kouluja ja terveydenhoidon paikkoja. Kuten olen kertonut, on meiltä hävinnyt viime vuosien aikana neuvola ja hammashoitola. Siirsivät nämä palvelut naapuriin, koska onhan se nyt ihan sama löytyykö palvelut kilometrin, vai 10 kilometrin päästä. Etenkin kun sellainen kuin “julkinen liikenne” ei pelitä täällä.

Asukkaat juttelevat keskenään, miten kiva juttu lähikauppa olisi, ja sellainen piti tullakkin, jo vuosia sitten. Ihan tuohon kävelymatkan päähän. Miksi koko juttu peruttiin? Noh, siitä liikkuu erilaisia spekulaatioita aina kauppiaiden perumisista, naapurikauppiaiden vikinään. Eikä se tänne suunniteltukkaan olisi ollut mikään oikea kyläkauppa, vaan K- tai S-ryhmää varten rakennettu uusi rakennus, mutta erittäin mielellään sekin olisi otettu vastaan. Silti surkuttelen kyläkauppojen vähyyttä.

Kyläkaupat eivät pärjää. Eivät kykene kilpailemaan nykyisten isojen kauppojen kanssa. Hintoja ei millään saa yhtä alas, eikä tarjontaa kovin helpolla yhtä kattavaksi. Meidän kylällä on yksi kyläkauppa. Itse puhun siitä silti mieluummin kahvilana, koska ei tulisi mieleenkään tehdä siellä kauppaostoksia, koska omiin silmiini valikoima on ollut todella surkea (minkä osaltaan ymmärrän). Hyvää leipää ja pullaa sieltä kyllä saa, ja paljon siihen ihmiset juuri kahville pysähtyvätkin! Niin ja on siihenkin kyläkauppaan meiltä matkaa sen 6km, samalla vaivalla ajan jo sinne kunnon kauppaan 10km. Mutta tästä meidän kirkonkylän kyläkaupasta ei ole kuin rakennus tallella ja olisikos Jaffa-mainos yhä seinällä. Kauppaa siinä ei ole ollut vuosikymmeniin enää.

Olisi kiva jos ei olisi pelkästään isoja kauppaketjuja, vaan vähän erilaisia, kauppiaslähtöisiä kauppoja. Ne ajat vaan ovat menneen talven lumia…

Mutta eksyin aiheesta. Päättäjät haluaisivat kasvattaa asukasmääriä, ja itseasiassa uskon tuolla olevan paljon ihmisiä, jotka haluaisivat maaseudulle asumaan. Mielestäni tänne kannattaisikin muuttaa, MIKÄLI OLISI PALVELUITA. Ja sehän se mättääkin. Niitä ei ole, eivätkä ihmiset halua pois palveluiden keskeltä. Kun me muutimme tänne, luulimme saavamme sen lähikaupan vuoden kahden sisällä, ja nyt on mennyt yli 7 vuotta, eikä sellaista ole tulossakaan enää. Muuttaessa ymmärsin välimatkat, mutta jotain haaveita oli silti kaupasta, ja silloin oli terveydenhuoltoakin ihan naapurissa. Ei ole enää niitäkään. Onnekseni vielä itsepalvelukirjasto löytyy!

Kuntia yhdistetään kovalla innolla, niin kävi aikoinaan meidänkin kunnalle. Yksikään täällä ei kutsu itseään uuden kunnan nimellä, emme me moiseen suostu. Emmekä etenkään, kun liitoksen myötä kaikki on muuttunut huonommaksi. Isommassa kylässä huudellaan miten kunnasta löytyy kaikki. Ja hyvähän se siellä on, kun sieltä tosiaan löytyy melko kattavasti kaikki. Mutta entäs me naapurikunnat, jotka liitoksen myötä menetimme viimeisetkin palvelut, joita lähimailla oli. Eivät ihmiset halua ajaa 10 kilometriä jokaisen maitopurkin takia. Ja mm. tästä syystä me esimerkiksi käytämme kauppakassipalvelua. Se säästää kaikintavoin aikaamme. Minä klikkailen kotona ostokset koriin ja mies hakee työpäivän jälkeen kotimatkan varrelta ruokakassit. Jossakin kohtaa suorastaan boikotoin “lähikauppaamme” ja kävin naapurikunnissa. Sama matka, ja hyvät palvelut niissäkin.

Ison kylän väki huutelee miksei kaikki käytä heidän palveluitaan ja siihen on monta syytä. Ketutus, ei vaan kiinnosta käyttää palveluita siellä, mihin ne on täältä siirretty. Sekä se, että monet on eri suunnalla töissä ja voivat hakea haluamansa täten muualta. Plus pikkuisten paikkojen surkeat aukioloajat. Minkä lisäksi on melkoisen sama ajaa motaria 20km kauppakeskukseen mistä oikeasti löytyy kaikki, kuin 10km pikkutietä kylän apajille, josta ei välttämättä löydykkään sitten ihan kaikkea.

Ymmärrän, että ei jokaisella voi olla nurkan takana kauppaa, mutta saataisiin nyt edes parin kilsan säteelle kirkonkylistä jotain palveluita. Täällä meillä on entisestä kaupasta ja parista pankista muistona kyltit. Todisteena siitä, että kyllä joskus oli palveluita.

20190917_122206

8 thoughts on “Hyvästi kyläkoulu.

 1. Hhhhngh, tää on niin tätä. Ensin lakkautetaan palveluita ja/tai siirretään ne isompiin keskuksiin, sitten ihmiset muuttavat perässä ja sen jälkeen päättäjät itkevät, kun väki lähtee ja ihmettelevät sitä suureen ääneen. Aika jännä hei, että miksi väki vähenee. Ymmärrän toki, että vaatii suuria resursseja pitää neuvoloita, kouluja ja posteja pystyssä joka kylässä, mutta kyllähän ne nyt antaisivat sellaisen kuvan, että hei, täällähän olisi ihan viihtyisää vaikka asua! Meillä on täällä nyt horistu ja ihmetelty sitä, kun meidän pääposti ollaan sulkemassa. Siis Kouvolan kokoisen kaupungin, mitä hittoa!?

  Kuntaliitokset on kyllä vihoviimeisintä paskaa tässä asiassa. Täällä meilläkin katosi hiljalleen palvelut “syrjäkyliltä”, joten kivahan se on posotella maalta lähes tunti, että pääsee vaikkapa lääkäriin. Koulujakin on lakkauteltu hiljalleen sieltä sun täältä – nyt uusinpana tietona oma vanha lukioni on laittamassa oviaan säppiin (meitä oli omalla vuosiluokallani aikanaan 80 opiskelijaa, eli 40 per luokka. Voin sanoa, että tungosta ja hälinää riitti, hyvä että edes mahduttiin luokkiin). Onnea vaan sille koululle, joka saa kantaakseen taas lisälastin oppilaita. Lukiossa sentään ollaan jo aikuisuuden kynnyksellä, mutta alakouluissa tämä on hirveä tilanne – se laittaa lapset jo lähtökohtaisesti eriarvoiseen tilanteeseen ja oppiminen voi hankaloitua jo ensimmäisiltä luokilta asti. Muistaakseni joskus instassa puhuitkin, että sama opettaja saattaa joutua opettamaan useaa vuosiluokkaa samaan aikaan. Ei siinä ehdi keskittyä yhteenkään oppilaaseen kunnolla! Ihan hullua.

  Tulipas tästä nyt pitkä ränttäys. 😀

  Liked by 1 person

  1. Joo siis kyläkouluissa saattaa opettajalla olla kaksi eri vuosiluokkaa. Mikä on ongelmallista nyt, kun avustajia on vähennetty. Mutta lapsia on sentään sen alle 20. Sen sijaan opettaja jolla kaupungissa on 40 lasta, vaikka olisi saman vuosiluokan, ei taatusti pääse sen helpommalla! 😅
   Että mitäpä jos pitäisitte pieniä luokkia, lisäisitte opettajia ja avustajia, ja tadaa! Meidän lapset ja henkilökunta voisivat paremmin! Ei ole mitään ydinfysiikkaa tämä. 😂

   Ois niin kiva kun raha ei pyörittäisi tätä pallolla olevaa toimintaa. Kun jumatsuge aina vähennetään vääristä paikoista.

   Niin ja meillä postipalvelut on nykyään liikuntahallilla. 😂 Minkä lisäksi sitten on kaupoissa automaatteja.

   Like

 2. Meiltä lähti neuvola ja kirjasto motarin toiselle puolelle uuteen hienoon koulukeskukseen. Nuorisotilaa yritetään viedä, hammashoitolasta en tiedä onko kylällä enää muuta kuin kyltti. Käyn lähipalvelupisteellä vielä omilla kulmilla haavahoidossa. Toivottavasti koulu pysyy lähellä, sillä julkiset eivät vie uudelle koululle. Pitäisi matkustaa turun keskustaan ja sitten toisella linjalla takaisin päin, että pääsisi viiden kilometrin päässä olevaan kouluun.

  Liked by 1 person

  1. En ymmärrä tota kaiken keskittämistä valtaviksi keskuksiksi. Ihmiset on koko aika stressaantuneempia ja ahdistuneempia. Voisko yksi syy olla se, että kaikki pieni ja rauhallinen on mennyttä. Isoja terveydenhuoltolaitoksia. Kauppakeskuksia. Koulurakennelmia. Ei pää kestä sellasta.

   Liked by 1 person

 3. Tähän on menty 😦
  Kyllähän se vaikuttaa pitkälti siltä, että päättäjien mielestä on vain kaikkien kasauduttava maan eteläosan keskuksiin suotta saastuttamasta luontoa muualta Suomea. Sitten kun ei ole enää ihmisiä niin voidaan kaikki metsätkin pistää pilkkeiksi turhaan häiritsemästä.
  Muistan jonkun politiikon kommentoineen muinoin, että ei pidä ihmisten syrjäkylillä itkeä työttömyyttään vaan pitää muuttaa keskuksiin missä töitä riittää. Että näin Suomi nousuun lähteepi.

  Argh.

  Liked by 1 person

  1. Ja sitten kaupungeissa valitetaan asuntopulaa. Putkeen menee.

   Ja toi työn perässä muuttaminen on kanssa jostain aivan!!! Siis että pitäisi jättää perhe ja menneisyys vaan työn takia. Aivan älytöntä. Eikä sitäpaitsi noin vaan edes muuteta, kun ei ole uusia koteja, eikä saada myytyä vanhoja. Että mitenkäs. 😅

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s