IBS on paska kaveri.

Kuten aikaisemmin kerroinkin, aktivoitui IBS pitkästä aikaa taas oikein kunnolla. Ja olen helkkarin väsynyt koko IBS:ään. Kun vatsan kanssa menee hyvin, niin jes. Ja kun ei mene, niin se saakeli sekoittaa koko pakan. Ihan oikeasti. Omaa elämää, kivuliasta ja hankalaa elämää, viettävä vatsa vaikuttaa ihmisen elämään yllättävän paljon.

Minullahan IBS:n kanssa elo on melkoisen vaihtelevaa. On pitkiä hyviä kausia. On satunnaisia päiviä, kun se vaivaa. Ja sitten on joskus tosi pitkiäkin vaikeita kausia.

Syy, miksi en tänä vuonna halunnut laihduttamalla laihduttaa, ja miksi halusin kropassa rasvaa pitää, vaikka parempaan kuntoon halusin päästäkin, on juurikin ahdistus ja IBS. (Ne usein kulkevat minulla käsi kädessä, molemmat ruokkii toisiaan.) Kun niiden kanssa on hankalampaa, painoni putoaa pyytämättä. Ja se voi käydä todella nopeastikkin. Jos vatsa on usein sekaisin, sekä kärsit pahoinvoinnista ja kivuista ison osan päivästä, paino on vaikea saada pidettyä entisellään.

IBS tarkoittaa minun tapauksessani vatsakipua, vatsan sekaisin menoa, ruokahaluttomuutta, närästystä ja pahoinvointia. Tosi kiva kombo. Tätä nykyä teen kaikkeni sen eteen, ettei paino pääse liikaa romahtamaan, mutten minäkään ihmeisiin pysty. Jos aamu menee siinä, että vatsa on totaalisen sekaisin, ja aamupäivä hoiperrellessa olon kanssa teetä lipittäen ja ehkä banaania syöden, ei siinä tunne itseään ihan voittajaksi. Ja vaikka kuinka tankkaisin ravintoa olon kohentuessa, se ei aina riitä. Turhauttavaa. Ja stressiä lisäävää.

Olen joskus pahimpina aikoina käyttänyt apteekin ravintolisiä, vai mitä ne juomat nyt on? No kuitenkin. Niissä on ylimääräisiä kaloreita ja ne on helppo huitaista huiviin perus ruoan tueksi. Niitä on saattanut kyetä lipittämään silloin, kun kunnon ruokaa ei ole pystynyt syömään. Ja kun vatsa on oikein ärtynyt, saatan syödä jonkin aikaa riisistä, tonnikalasta ja kasviksista koostuvaa apetta. Mahdollisimman vatsaystävällistä.

Minun IBS on stressivatsaa. Pienessä, lyhytaikaisessa stressissä se vaivaa vähemmän, mutta kun stressi on kestänyt riittävän kauan, se aktivoituu kunnolla. Ja tämä ei tosiaan ole ollut mikään kaikista helpoin vuosi. Olisihan minun toisaalta pitänyt osata odottaa kunnon romahtamista. Olen vaan niin totaalisen kyllästynyt siihen, kun kroppa ei ole omassa hallinnassa, että sitä toivoo kai aina ihmettä.

Lääkkeitä tähän ei oikeastaan ole. Kipuun voidaan määrätä toki lääkkeitä ja Imodiumia voi popsia. Eli oireita voidaan helpottaa. Jotkut kuuleman mukaan syövät pientä annosta mielialalääkettä, koska tämä niin usein on yhteydessä mielen kanssa. Mutta itse IBS:ään ei ole kaikille toimivaa hoitomuotoa. Jotkut saavat apua tiukasta ruokavaliosta, mutta itse en ole siihen lähtenyt, koska itselläni tämä on stressi, eikä ruoka-aine lähtöistä. Tiedän kyllä mitkä aiheuttavat oireita (esim. närästystä), ja vaikeina kausina voin vältellä niitä. Ja tosiaan jos vatsa on oikein ärtynyt, teen itselleni erikseen ruoan, jonka vatsani kestää paremmin. Paniikkikohtauksiin tarkoitettu lääke rauhoittaa yleensä myös IBS:n muutamaksi tunniksi. Mikä kertoo sen olevan henkisestä rasituksesta johtuvaa. Ja vaikeina aikoina olen ottanut lääkkeen antaman avun vastaan. Koska “kärsi, kärsi kirkkaimman kruunun saat” on täysin typerä sanonta.

Vaikeinta tämä on itselle niinä vaikeina kausina, kun haluaisi tehdä vaikka ja mitä, muttei jaksa, eikä pysty. Kuvitteleppa hoitavasi kaikki asiasi lievässä vatsaflunssassa, ja mieti miten kivaa se olisi. Jep. Siltä elo IBS:n kanssa toisinaan tuntuu. Ja siksi koti tuntuu vaikeina kausina mukavimmalta paikalta. Se taasen tuntuu olevan joidenkin vaikea ymmärtää. Siitä huolimatta otan omaa aikaa ja rauhoitan eloni mahdollisimman hyvin aina kun tunnen sitä tarvitsevani. Sillä se on paras tapa saada sekä ahdistus, että IBS rauhoittumaan.

IMG_20191010_093507_902

8 thoughts on “IBS on paska kaveri.

  1. Kiitos, ja sitä samaa!

   Sitä ei muut helposti tajuakkaan, mitä elo tän kanssa on. Sen melkein meinaa itsekin unohtaa niinä hyvinä kausina!

   Vertaistuki on tässäkin tärkeää. Itseäni ainakin on helpottanut, kun tiedän etten ole yksin tämän kanssa, ja että tämä ei ole mitään luulotautia!

   Like

  1. Sekin on tässä ärsyttävää, kun sulla voi mennä vuodenkin tosi hyvin! Ja sitten yhtäkkiä ei enää menekkään. Et voi luottaa siihen, että se ei palaa. Etkä myöskään voi oikeasti tehdä pahemmin asialle mitään.

   Liked by 1 person

 1. I feel you!!
  Suolisto-ongelmat on INHOTTAVIA!!! Itse vedän juuri tasoittavaa lääkekuuria kun salmonella ja siihen syödyt turboantibiootit sai suoliston tuleen. Ei kahvia, ei mitään ärtsyä, ei suolaista ei rasvaista ei sitä eikä tätä eikä tuota. Ja silti sattuu 😦

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s