Kilpailua?

Seurattuani tässä nyt muutaman vuoden niin omien, kuin ystävienikin lasten kavereiden kaverisynttäreitä, olen ystävieni kanssa alkanut pohtia, onko niiden järjestämisestä tullut jo jonkinlainen kilpailu?

Kuka saa eniten rahaa uppoamaan kultamussukkansa syntymäpäiviin?
Kuka keksii hienoimman teeman?
Kuka keksii uuden paikan järjestää partyt?

Mitä tapahtui kotona järjestettäville juhlille ja harvinaisille, spesiaaleille Hese-synttäreille? Onko nykylapset muka jotenkin niin eri tavalla kehittyneitä, etteivät moiset enää riitä?

Voin kertoa, etteivät ole. Nimittäin vietimme vielä tänä vuonnakin 8-vuotiaamme synttäreitä ihan kotosalla kera onginnasta saatavien yllätyspussien, sekä yhteisleikkien. Tarjottavat väsäsin ihan itse, eikä pöydässä ollut mitään ihmeellistä, koska ne on kuitenkin aina ne samat jotka lapsille maistuvat. Ainoastaan yksi lapsi kyseli lähes koko ajan “mitä seuraavaksi tehdään”, mutta pistin sen ylivilkkauden piikkiin.

LAPSET OVAT LAPSIA. Lapset eivät ihan oikeasti tarvitse niin helkkaristi ja koko ajan kaikenmaailman ärsykkeitä ja aktiviteetteja. Se on aikuisten ja kaupallisuuden keksimää humpuukia! Ja kyllä, olemme luvanneet lapsellemme, että ensi vuonna järkkäämme synttärit jossakin puuhapuistossa (Hoplop ja kumppanit ovat mielestäni ihan ok paikkoja lastenkutsuille, mutta saakelin moisia rahasyöppöjä). “Pakkohan” se on, kun kavereillakin on vuosi vuodelta erikoisempia synttärikekkereitä, mitä erikoisemmissa paikoissa.

Kuitenkin olen ollut aivan riemuissani niistä yhä harvinaisemmiksi käyvistä synttärikutsuista, joissa lapset on kutsuttu lähikentälle luistelemaan tai perheen omaan pihaan laskemaan mäkeä, tai pomppimaan MLL:ltä vuokratussa pomppulinnassa. Ou jee! Hihkun riemusta, kun joku on keksinyt tavan, jolla juhlien hinta pysyy alle 150€:n! Lisäksi kyseiset juhlat ovat olleet lähellä, ja lapset ovat niinkin tavallisista asioista olleet ihan onnessaan.

Olen tässä vuosien saatossa kuullut esimerkiksi tapauksesta, jossa päiväkotilainen oli kutsuttu jacuzzi-bileisiin. Kyllä, sellaisiakin järjestetään lapsille, ja meidän koululaisemmekin on moisilla ollut. Mutta pakko sanoa, etten ikinä ottaisi laumaa uimataidottomia vastuulleni mihinkään poreallasbileisiin! Uimataitoiset koululaiset on jo eri juttu.
Perus puuhapuistojen lisäksi löytyy myös sirkustiloja, pakohuoneita ja ties mitä muita. Ja voin kertoa, ettei niiden hinnat lähde ihan mistään paristakympistä.

Olenkin ajatellut, että ensi vuonna koululaisemme saa kyllä viedä kaveriporukkansa johonkin Hoplopiin tai Leikkimaahan, mutta sen jälkeen voisi olla fiksumpaa kustantaa hänelle ja parille kaverilleen leffaliput ja popparit, ja hoitaa homma sillä tavalla, ilman suurempia kaverisynttäreitä. Mitä tulee kuopukseemme, saa hän viettää kaverisynttäreitään siskonsa tapaan kyllä ensialkuun ihan kotosalla ja katsotaan mitä kaikkea on keksitty sitten siihen mennessä, kun hän aloittaa koulun!

IMG_20180402_100939_824

Mitä mieltä te olette lasten kaverisynttäreistä ja niiden järjestämisestä?
Upotatko mielelläsi moiseen 200€, vai onko mielestäsi moinen ihan hullun hommaa? (Tsekkasin Hoplopista mitä maksaisi kahdeksan (8) lapsen pirskeet perjantaina donitsitarjoilulla, ja hinta olisi yli 200€.)

P.S. Ymmärrän kyllä synttäreiden ulkoistuksen sen helppouden takia, eikä kaikilla ei ole välttämättä tilaa pitää juhlia kotona. Mutta ymmärrän myös, ettei kaikilla todellakaan ole varaa järjestää syntymäpäiviä moisissa paikoissa.

2 thoughts on “Kilpailua?

 1. Hah, kilpavarustelu on ikuista! Tämä sama homma oli menossa jo silloin, kun omat lapset olivat päiväkoti-/ala-asteikäisiä (2000-luvun alussa) – tosin silloin se painottui enemmän synttäreiden lahjapusseihin, siis niihin mitä synttärisankari jakoi vierailleen! Vieläkö tämä käytäntö on hengissä?

  Mie järjestin kaikki synttärit meillä kotona, ja lapsiraukat joutuivat vielä ne yhdessä viettämään, kun väliä synttäreillä on vaivaiset viisi päivää.
  Teemaa ja touhua kyllä riitti, koska mie rakastan keksiä kaikkia höperyyksiä: oli aarteenetsintää, leivontaa, naamiaisia, pinjata-synttärit (tein vahingossa pinjatan jota ei meinattu saada rikki vasarallakaan), ilmapallosynttärit (mie osaan tehdä HIENOJA ilmapalloeläimiä ja kruunuja, miekoista puhumattakaan).
  Olisinko huolinut kotiini riehumaan samaisen lauman, jos asuisimme kaksiossa tai pienessä kolmiossa? En todellakaan, mutta en usko että olisin maksanut maltaita ulkoisesta paikastakaan, sitten olisi menty juurikin tyylillä pari kaveria ja leffaan tms.

  Liked by 1 person

  1. Mun mielestä just Halloween-, prinsessa-, merirosvoteemat kotona on ihan mahtavia! Ja onneksi sellasiakin on osalla ollut. Mutta tosi moni nykyään järjestää juhlat jossain muualla. Ja siis täällä maalla iso osa asuu omakotitaloissa joissa kyllä tilaa olisi. 😅 Ja joo, vaatiihan se sulta itseltäs sitten enemmän, mutta mielummin olen sen pari tuntia ollut kiljuvan lapsilauman keskellä, kuin laittanut 250€ lapsen synttäreihin! Saatikka jos lapsia on useampi! Argh.

   Ja kyllä, edelleen noi lahjapussit on käytössä. Meillä olleet lapset on saaneet ne onginnasta, mutta nykyään lahjotaan vieraita jo ihan muutenkin. Enkä oo koskaan ymmärtänyt sitä, että vieraiden lahjoihin laitetaan kauheat määrät rahaa!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s