Endo-epäily.

En ole koskaan kuulunut niihin onnekkaisiin jotka selviävät kuukautisista parilla niukalla vuotopäivällä. Täällä vuodetaan viikko ja ekat päivän kaksi kuin seula. Synnytysten jälkeen menkat ovat vaan pahentuneet ja viime aikoina vielä entisestään muuttuneet kamalammiksi. Buranaa ja panadolia saa napsia kipuihin, ja sitten on vielä ne kaikki muut oireet.

Joskus lapsen neuvolakäynnillä mainitsin hoitajalle pahentuneista kuukautisista ja hän totesi sen vain olevan ihan normaalia synnyttäneille. Mikä varmaan pitää myös paikkaansa. Nyt kuitenkin olen muutaman kerran käynyt kunnallisen sijasta yksityisellä lääkärillä ja suosittelen moista ehdottomasti jos vaan rahatilanne antaa myöden. On meinaat pikkasen kattavampi palvelu yksityisellä. Ja maallahan meillä ei terveyskeskuksessa gyneä edes ollut. Synnytyksen aikaiset tutkimukset, sekä jälkitarkastuksenkin teki muistaakseni sama lääkäri joka teki lasten neuvolassa kaikki lääkärin tarkastukset ja totesikin vielä itse ettei tämä ole hänen erikoisalaansa. 🤦🏻‍♀️

Yksityisellä valittaessani vatsakipua viime vuonna sain samantien ultrauksen ja sen myötä vastauksen. Tuolloin kohdussani oli ollut nesterakkula (vaaraton) joka puhjettuaan oli kaiketi aiheuttanut jomotusta. Lääkäri selitti taapavansa samanlaisia tapauksia usein naistentautienpolilla ja hän kertoi minulle tarkasti mistä oli kyse. Hätää ei ollut ja jomotuskin hävisi.

Tuolloin ultrauksen lisäksi tehty perustutkimus tehtiin myös oikeasti ajan kanssa ja samalla kertaa tsekattiin varmaan kaikki mahdollinen. Ei siis ollut mikään pikainen vilkaisu ja “joo ihan kunnossa”-tutkimus, mihin julkisella puolella olin tottunut. Lääkärillä ei ollut kiire minnekkään ja hän tiesi tasan tarkkaan mistä puhui.

Nyt keväällä marssin saman puljun vastaanotolle, kun papakokeen saanti ei tahtonut onnistua. Kuuluin ikänipuolesta seulontaryhmään, mutta kun eka aika ei sopinut, niin lopulta en saanut aikaa ollenkaan. Menin siis tutulle gynelleni, joka oli kiukkuinen puolestani. Nyt kun jouduin itse kustantamaan testin. Tämä oli itselleni ihan sama, pääasia että sain mielenrauhan nyt puhtaalla testillä. Papanäytteen lisäksi hän teki taas kattavan tarkastuksen ja totesi lopuksi: “En halua tehdä sua sairaaksi, mutta kerron, että endometrioosi voisi olla sun kohdalla mahdollinen”. Hän ei suositellut lisätutkimuksia, mutta kipujen ja reilun vuodon takia jälleen suositteli miettimään kierukkaa.

Aikoinaan vuosia sitten kokeilin hormonikierukkaa, mutta kyllästyin siihen kun tiputteluvuoto jatkui kuukausia. Lopulta se poistettiin pyynnöstäni. Nyt olen alkanut vakavasti harkita uudelleen sen hankkimista. Gyneni kertoi joillakin tiputteluvuodon jatkuvan jopa 9 kuukautta. Sen jälkeen jos hyvin käy saattavat kuukautiset jäädä kokonaan pois ja ainakin vuotomäärän pitäisi vähentyä.

Mirena maksaa reilut 150€, mutta on pitkäaikainen ehkäisy, eikä sitä tarvitse sitten sen kummemmin miettiä. Ja koska se vaikuttaa pääasiassa paikallisesti, ei myöskään sivuoireiden pitäisi olla yhtä kamalia kuin aikoinaan minipillereiden kanssa. Jösses se oli hirveää. Luovutin niiden suhteen samantien. Mieluiten olisin sekaantumatta hormonaaliseen ehkäisyyn, mutta toisaalta siitä voisi olla kierukan muodossa apua monelta osin.

Kun tässä yhtenä aamuyönä valvoin aivan uudenlaisen kivun kanssa, joka tuntui siltä kuin kohdussa olisi pyöritelty puukkoa, ajattelin lääkärin saattaneen olla oikeassa endon suhteen. Kierukka alkoi tuntua entistä houkuttelevammalta ajatukselta. Vaikkakin mahdolliset sivuvaikutukset pelottavatkin edelleen. Resepti löytyy, ja minulla on aikaa miettiä vielä.

Olisikin kiva kuulla jos sinulla on kokemusta endometrioosista tai kierukasta. Tai molemmista! Laita rohkeasti kommenttia. Vertaistuki on enemmän kuin tervetullutta!

gSxbV2L

 

Kuva täältä.

5 thoughts on “Endo-epäily.

 1. Endometrioosi todettiin mullakin ja laitettiin hormonokierukka, tiputtelua kesti kolme kuukautta ja sen jälkeen kuukautiset loppui siihen. Kivut lievenivät lähes olemattomiin ja PMS rauhoittui myös selkeästi. Miulla ei mitään negatiivista sanottavaa hormonikierukasta siis ole.
  Ja muuten – jos kierukka laitetaan kivuliaiden/runsaiden kuukautisten tai just endometrioosin takia, on se kelakorvattavakin.

  Liked by 1 person

  1. Haa! Tosta kela-asiasta ei lääkäri maininnutkaan mitään. 🤔 Mutta kiva kuulla positiivista tuosta kierukasta. Kyllä mä luulen, että sitä vielä tänä vuonna testaan. Tosin nyt meni silmälasien osto edelle, joten tähän samaan konkurssiin en sitäkin maksa. Mutta joskos syksyllä viimeistään hakisin sen kierukan itsellenikin ja toivon sen sopivan! Mulla ei olisi mitään sitä vastaan, että kuukautisista pääsisin eroon. Ne kun aiheuttaa mulle kipujen lisäksi myös migreeniä ja nostavat ahdistustakin aina pariksi päiväksi!

   Like

 2. Mulla kävi ihan samalla lailla, että menkat ja pms-oireet oli aivan järkyt kuopuksen synnytyksen jälkeen. Päädyin ehkäisyrenkaaseen, ja se on kyllä ollut pelastava kapine, vaikka hirveän kielteinen olinkin aluksi hormonaalista ehkäisyä kohtaan. Kaikki se veren menetys ja hb:n lasku raskauksien aikana sai aikaan sen, että nyt paikkailen raudanpuutetta, joka pääs lähes anemian tasolle. Hormonikierukkaa oon harkinnut myös, olis niin kiva, jos näistä menkoista ei tarttis kärsiä enää ollenkaan 😀

  Liked by 1 person

  1. Joo ajatus menkattomuudesta on kyllä ihana. Tosin ei voi luvata, että kierukka ne varmasti poistaa. Mulla kuukautiset kyllä näkyy elämässä niin reilusti sivuoireidensa takia, että todellakin voisin luopua niistä. 😅

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s