Mistä etsitte taloa?

On hauskaa kuinka ihmiset lähes automaattisesti olettavat sinun omakotitalosta pois muuttaessa etsivän uutta samanmoista. Vaan minäpä en etsi.

Tällä hetkellä minut saisi raahta pankkiin väkisin niska-perse-otteella hakemaan lainaa ja minut pitäisi pakottaa ostamaan omakotitalo. EN HALUA. En halua sitoa itseäni moiseen. Ja syy on yksinkertainen. Viimeksi myynti oli yhtä helvettiä. Jos haluan muuttaa, teen sen mieluiten vaan irtisanomalla vuokrasopimuksen ja muuttamalla seuraavassa kuussa.

Äitini on aina asunut vuokralla. Hän on asunut samassa talossa yli 30 vuotta. Eikä vieläkään hingu muualle. Moni naapureista on tuttuja ja asuneet talossa myöskin vuosikymmeniä. Silti äiti on joskus saanut kuulla muilta ihmetystä valinnastaan. Miksi? Koska kyllä kaikkien nyt pitäisi haluta omistaa ja sanoa “tämä on minun”. Itse sanon, että ei tarvitse. Kaikki eivät halua sitoa itseään lainoihin. Ja ymmärrän heitä oikein hyvin!

IMG_20200424_162411_209

En sano, ettenkö joskus tulevaisuudessa voisi ostaa kerrostaloasuntoa tai rivitalonpätkää. En ole sulkenut pois ajatusta pienemmästä omakotitalostakaan. Ainoat syyt omistamiseen kuitenkin itselläni olisivat lähinnä ne, että saisin tehdä kodille ja pihalle mitä haluan, muilta lupaa kysymättä. Muuten olen mielelläni vuokralla.

En jotenkin ymmärrä sitä “maksat pois omaasi” ajatusta. Etenkään kun monet pomppivat kodista toiseen ja lainamäärät pysyvät suht isona vuodesta toiseen. Jos nyt oikeasti ostat 250 000€ talon ja asut siinä 25-vuotiaasta kuolemaasi asti, niin toki pääset eroon lainasta jossain kohtaa. Moni kuitenkin ostaa ensin kerrostaloasunnon ja maksaa siitä vaikka 120 000. Jos remppaat kämpän ja myytkin sen voitolla, niin silti otat uuden valtavan lainan muuttaessasi isompaan, koska et parissa vuodessa ole lainaasi ehtinyt pois maksamaan.

Vaikka maksat niin sanotusti omaasi pois lyhentäessäsi lainaa, niin kyllä omistaminen tuo myös muita paineita. Siinä missä vuokralla asuessa soitat ongelmista vuokraisännelle/-emännälle, niin omassa hoidat kaiken itse ja myös maksat kaiken itse. Ja omakotitalossa tulee aina jotain! Rahaa uppoaa milloin minkäkin korjaamiseen/ vaihtamiseen/ laittamiseen. Sinulla on siinä omanlaisensa vapaus, mutta samalla se sitoo sinua enemmän kuin vuokralla asuminen.

Minua ei ole koskaan häirinnyt jos joku on vuokralla tai jos joku haluaa välttämättä asua itse omistamassaan. Ei kumpikaan ole minulta pois. Sama ajatus ei kuitenkaan tunnu olevan kaikilla. Joidenkin mielestä vuokralla asuminen on huono juttu ja oma se olla pitää. Vuokralla asuvat vain huono-osaiset köyhät. Minä en ymmärrä moista ajatusmaailmaa. Ei se asumismuoto tee kenestäkään parempaa.

Mikäli voitan lotossa miljoonan tai pari, niin sitten marssin asuntokaupoille. Lainaloukkoon en sen sijaan tule ihan lähiaikoina suostumaan.

4 thoughts on “Mistä etsitte taloa?

 1. ”Vuokralla asuvat vain huono-osaiset köyhät.” Hah! Itse maksan tällä hetkellä opiskelijaluukustani korkeampaa vuokraa, kuin mitä minun osuuteni kuukausittaisesta lainanlyhennyksestä olisi! 😀

  Liked by 1 person

  1. Jep! Mutta siis se tuntuu olevan joidenkin ajatusmaailma. Että omistus kertoo jotenkin paremmasta elämästä. Vaikka oikeasti vuokra-asunnot on osa aivan järkyn hintaisia.

   Ja sitten taas joskus taloja sai järkevään hintaan ja kun korot on pienet, niin oikeasti omistus voi tulla halvemmaksi. Mutta siinä vaikuttaa paljon missä kyseinen asunto/talo on. 😅 Jossain saa pienen kerrostaloasunnon samaan hintaan kun toisaalla ison ok-talon.

   Liked by 1 person

 2. Minuu kans nauratti toi, että vuokralla asuu vaan köyhät. Ihan joku aika sitten järkytyin, kuinka paljon mies vuokrakaksiostaan maksaa. Ei meinaan itsellä tulisi elosta mitään, jos olisi niin korkeat asumiskulut. 😀

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s