Lapseni somessa.

IMG_20200625_152658_865

Olisiko teillä hetki aikaa keskustella lapsista somessa?

 

Nykyään näkee paljon erilaisia tapoja näyttää lapset somessa. Osa kertoo nimeä myöden lapsestaan kaikille julkisesti ja lapsesta on kasvokuvia kaikkialla. Toiset eivät paljasta edes etunimeä ja kasvoja ei näy koskaan, ei välttämättä edes koko lasta. Kaikki tavat ovat kuitenkin yhtä oikeita ja jokainen saa päättää asiasta itse.

Minulla on instagramissa kaksi tiliä. Julkinen videoilleni ja yksityinen arjelle. Julkisella puolella keskityn viittomakieleen, blogiin ja itseeni. Yksityisellä puolella kelpuutan seuraajikseni vain harvat, jotta voin julkaista siellä mitä vain.

Blogissa keskityn itseeni. Toki kerron perheestämme ja tietyistä meitä kaikkia koskevista asioista. Lasten kasvokuvia en kuitenkaan ole julkaissut vuosiin. Enkä itseasiassa kyllä ennen sitäkään muistaakseni kovin usein.

Voi miten ihania kuvia meistä on ja miten haluaisinkaan toisinaan jakaa jonkun niistä täälläkin, mutta samalla haluan suojella lapsiani. Some ei ole vielä heidän paikkansa. Jos kirjoitan blogia vielä kun he ovat teini-ikäisiä, ja he antavat luvan, niin sitten heidän kasvonsa voivat blogissakin vilahtaa.

Vaikka en olekkaan mikään koko Suomen tuntema bloggaaja, niin silti suhtaudun lapsiini suojelevasti somessakin. Itseasiassa tuntuu, että vuosi vuodelta suojelevaisemmin. Enkä usko sen olevan huono asia.

Lisäksi olemme pitäneet esikoisemme poissa tiktokista ja kumppaneista, vaikka kuinka joillakin kavereilla moiset jo olisikin. Ne eivät ole mielestäni hänen ikäistensä paikka ja niin kauan kuin pystyn, suojelen lapsiani somen haittapuolilta.

Mikä on sinun suhtautumisesi lapsiin ja someen?

8 thoughts on “Lapseni somessa.

 1. Minä olen aloittanut someilun niin myöhään, että lapsilta on jo voinut kysyä, että saako kuvaa laittaa näkyville. Aina se ei ole heille sopinut. Minustakin jokainen perhe päättää itse miten toimii, mutta esim. Lapsi pelkissä pikkareissa ei kuulu someen.

  Liked by 1 person

  1. Mä en ymmärrä kun jotkut näyttävät lasten paljaat takapuolet mökkilaiturilla jne. Kuten yksi julkkis Suomessa. Hän ei näytä lasten kasvoja, mutta alaston vartalo on ok. En ole pystynyt sitä ymmärtämään ollenkaan. Enkä myöskään kun jotkut laittaa kuvia muksuistaan vessassa. Joo 1v. potalla on kuva jonka voi jakaa kavereille, mutta iso poika puskapissalla tai pöntöllä on ihan älytöntä!

   Muuten se kertooko lasten nimet ja näyttää kasvot kivoissa kuvissa on ok, jos se sopii perheelle. Mutta tosiaan toi sunkin tapa kysyä teineiltä on se kaikista paras! Meidän tytöt varmaan antaisi itse luvan jo nyt, mutta he ovat liian pieniä siihen. 15v on eri asia kuin 5v. 🙂

   Like

 2. Olen lähinnä ajatellut tätä aihetta veljeni lapsien kautta, sillä omia ei ole. Veljenpojastani (joka on myös kummipoikani) olen jakanut vuosien aikana kolme kuvaa somessa, joissa yhdessäkään ei näy hänen kasvonsa ja jokaisen julkaisuun on ensin kysytty lupa lapsen vanhemmilta.

  Varmaan aika samoin toimisin omien lapsien kanssa tai sitten pitäisin heidät kokonaan poissa omasta somevirrastani niin, että he näkyisivät vain ennalta seulotulle yleisölle – esimerkiksi yksityinen tili vain lasten kuville, jonka seuraajaksi hyväksyisin vain läheiset ystävät ja sukulaiset.

  Liked by 1 person

  1. Mä olen toisten lasten kanssa yleensä myös noudattanut tota, että kasvot ei näy. Paitsi niiden kohdalla, joiden vanhemmat jakaa lapsista koko ajan kasvokuvia ja ollaan hyviä ystäviä, niin että tiedän voivani oikeasti jakaa sen kuvan. Minkä lisäksi tosiaan mun yksityisen tilini näkee vaan tietyt.

   Mun mielestä tämä on asia, josta jokaisen on itse päätettävä kuinka toimii, eikä ole yhtä oikeaa tapaa.

   Liked by 1 person

 3. Ei ole näkynyt Hujopin ja Tyttären kuvia pahemmin somessa tällä “julkisella puolella”. Ovat pienestä asti itsekin sanoneet, että ei saa laittaa – toki omalla Facetililllä olen luvan saanut pistää nimetyille perheenjäsenille & ystäville näkymään loma- ja juhlakuvia, mutta se on sitten hyvin rajattu joukko, kenelle niitä postaan.
  En minä postaa aikuistenkaan ystävieni kuvia ellen ole lupaa kysynyt, mutta kuten sanot, jokainen toimii haluamallaan tavalla 😀

  Liked by 1 person

  1. Mä olen esimerkiksi blogia varten kysynyt, että saako kuvan laittaa, jos on ystävistä kasvokuvia. Jotenkin tässäkin mulla on se, että täällä kuka vaan voi nähdä. Sen sijaan rajatuilla tileilläni saatan julkaista vapaammin kaikenlaista, kun tiedän tasan ketkä ne näkevät. 🙂

   Liked by 1 person

 4. Kun minun lapset olivat alle kouluikäisiä, niin ei onneksi ollut tämä somettaminen vielä tullut yleiseksi tavaksi… joten ei ollut tätä ongelmaakaan. Sitten kun somettaminen tuli ”muotiin”, muksut olivatkin jo niin isoja, että heiltä piti kysyä lupa jokaiseen julkaisuun. Julkaissut olen ainoastaan facessa vuosia sitten…

  Liked by 1 person

  1. Toisinaan mietin miten kiva olisi, jos some ei olisi kehittynyt näin pitkälle. Sitten taas toisaalta en olisi tutustunut moniin ihaniin ihmisiin (sinuunkaan) ilman somea!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s