Maalaislapsista kaupunkilaisiksi.

Olen pyöritellyt päässäni ajatusta lasten kaupunkilaistamisesta. Teinkö oikein?
Itse halusin pois maalta, mutta olisiko se ollut parempi kasvupaikka lapsille. Vaikka tarkemmin ajateltuna olisi viimeistään yläasteelle siirtyessä tullut jo useampikin hankala asia eteen. Lasten siirtäminen tässä iässä kaupunkiin oli varmasti sopeutumista ajatellen paras vaihtoehto.
Ja olemmehan me lasten molemmat vanhemmatkin kaupungin kasvatteja.

Päätin kuitenkin listata asioita sekä maalla, että kaupungissa asumisesta.

Maalla oli pieni kyläkoulu, mikä oli sekä hyvä, että huono asia. Suurin osa oli yhdistelmäluokkia, joissa oli kaksi eri ikäryhmää. Opettajalla ei ollut aina avustajaa ja ongelmia ehti olemaan riittävästi kumpienkin ikäryhmien kanssa opetettaessaan uutta asiaa. Välillä tuntui, että uuden asian lapselle opetti vanhempi, eikä opettaja. Eikä tästä voinut edes opettajaa syyttää! Parhaansa hän teki.
Lapset kuitenkin tunsivat koulussa kaikki toisensa ja ryhmähenki oli hyvä.
Me asuimme onneksi sen verran lähellä koulua, että lapsi pystyi kulkemaan kävellen ja pyörällä. Osa lapsista taasen kulki koululle taksilla. Yläaste sen sijaan olisi ollut 10 km päässä. Sinne kulkee yksi bussi ja jos myöhästyt siitä, et pääse kouluun. Todella kiva juttu.

Kaupungissa taasen on itseasiassa useampikin ala-aste parin kilsan sisällä ja yläasteitakin on kaksi pyörämatkan päässä. Tulevaisuudessa jatko-opintoja ajatellen on esimerkiksi Turkuun helppo päästä julkisen liikenteen ollessa erittäin hyvä. Kavereita omasta ikäluokasta on myös reilummin tarjolla.

Harrastusmahdollisuudet maalla olivat aika rajalliset. Lapsemme kävivät pienenä muskarissa, kunnes sekin loppui. Kuopuksemme oli MLL:n liikkarissa, jota järjestettiin lähikoulussa. Aikoinaan kun yritin esikoistamme saada paikalliseen jumppaan, oli ryhmäkoko niin pieni, että ei meillä ollut toivoakaan päästä mukaan, kun ryhmä oli jo täysi. Kaikki halusivat päästä siihen ainoaan mahdolliseen ryhmään. Niinpä kuskasimme häntä vuosikaudet muualle harrastuksiin. Onneksi osa kuskaamisista saatiin sovittua naapureiden kanssa vuoroviikoille!
Uimakoulu oli sellainen, johon hän sentään maalla asuessamme pääsi ihan paikalliseen uimahalliin.

Kaupungissa taasen harrastuksia on tarjolla selvästi reilummin. Ja osa myös järkevämpään hintaan, kun eivät ole pienten yksityisten järjestämiä. Lisäksi matkat harrastuksiin ovat sellaisia, että lapsia ei tarvitse aina kuskata.

Maalla palvelut heikkenevät koko ajan. Hammaslääkäri ja neuvola lähtivät. Seurakunnan toiminta supistui vuosi vuodelta. Siinä missä esikoinen kävi kerhossa kahdesti viikossa, ei kuopuksen kohdalla kerhoa enää ollut kuin kerran viikossa tarjolla. Lisäksi hoitopaikkoja oli tasan yksi päiväkoti, johon en koskaan esikoista saanut, vaan ajoin häntä aina isomman kirkon suuntaan. Pahimmillaan kuskasin lapsia 10 km aivan väärään suuntaan työpaikkani huomioiden. Päivässä ajoin siis yhteensä 40 km “turhaa ajoa”, jotta sain lapset hoitoon.

Vaikka kaupungissa ei saisi lasta lähipäiväkotiin, niin vaihtoehtoja 10 km sisällä on sen 5 kappaletta. Neuvola, hammashoitola ja terveyskeskus eivät myöskään ole 10 km päässä, ja niiden luokse pääsee jopa bussilla 10 minuutin välein! Niin ja seurakunta tarjoaa kuopukselle kerhoa 3 kertaa viikossa!

Sukulaiset ovat kaupungissa lähempänä ja helpompien kulkuyhteyksien päässä. Lapset voivat nähdä mammaa ja tätiään vaikka useamman kerran viikossa. Toiset isovanhemmat pääsevät noin 25 minuutissa bussilla lähes kotioveltaan meille. Eikä ketään voi enää vedota siihen, että asutaan niin kaukana. Haha!

Kaupungissa meillä ei ole omaa pihaa keinuineen, mutta parin vuoden päästä lapset huitelevat kavereidensa kanssa jossain ihan muualla, kuin vanhempiensa katseen alla omalla pihalla. Lisäksi läheltä löytyy puistoja ja kivoja alueita, joita lapset saavat hyödyntää!

20190729_173542

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s