Kulutanko kirjan loppuun?

Sieltä se katselee minua. Kirjahyllystä. Pieni elämä. Viime kerrasta taitaakin olla jo vuosi, joten kai se olisikin aika hiljalleen taas tarttua tuohon opukseen.

Ensimmäisellä kerralla olin kuin puulla päähän lyöty kirjan erinomaisuuden edessä. Toisella kerralla menin kirjaan vielä syvemmälle ja sen huomasi parhaiten siinä, miten vaikeaa tiettyjen kohtien lukeminen välillä oli. Ja tämä on syy siihen miksi en vielä ole kirjaan kolmatta kertaa tarttunut. En tiedä kestänkö sen kaikki kohdat. Nyt muistan mitä kirjassa tapahtuu, miten kamalia jotkin osat ovat, ja miten kirja loppuu. En haluaisi alkaa lukemaan kirjaa yksin. Haluaisin yhden tai useamman kanssani kirjaa jakamaan. Pitäisikö kasata kirjan ympärille oma lukupiiri? Tukipilariksi niihin vaikeimpiin kohtiin. Vapaaehtoiset ottakaa yhteyttä!

Tiedän Pienen elämän jakavan mielipiteet. Osa rakastaa sitä, osa ei. Pystyn ymmärtämään tämän. Kirja ei ole kevyintä luettavaa ja sen yli 900 sivua eivät tee siitä sitä kaikista helpoiten lähestyttävää. Itselleni se on kuitenkin tärkeä ja arvostan sen kirjoittanutta Hanya Yanagiharaa valtavasti.

Miksi sitten pidän kyseisestä kirjasta? Aikoinaan kirjoittamani teksti kirjasta täällä avaa asiaa jo aika hyvin, mutta haluan sanoittaa tässäkin syitä sille.

Ensinnäkin rakastuin kirjan päähenkilöksi nousevaan Judeen. En ymmärrä kuinka Yanagihara on saanut kuvitellun hahmon tuntumaan niin todelliselta. Jude on hahmo, jonka haluaisi vetää syliinsä ja vannoa tälle, että hän on hyvä ja rakas juuri sellaisena kuin on. Lisäksi kirja on kaikesta raakuudestaan ja kaameudestaan huolimatta toiveikas ja täynnä rakkautta. Se näyttää sen miten erilaisista taustoista tulevat ihmiset voivat löytää toisensa ja kuinka eri tavalla elämä meitä kohtelee. Kaikki ei ole kiinni itsestä, eikä ihminen voi vaikuttaa kaikkeen. Se kuvaa hyvin myös sitä, kuinka väärin me toisinaan itsemme näemme. Tämä on ehkä yksi niistä osista joka kolahtaa minuun. Lyhyesti ja ytimekkäästi kirjassa on kaikkea, paitsi onnellinen loppu.

Kunhan olen lukenut viimeisen Potterin, niin tartun tähän.

2 thoughts on “Kulutanko kirjan loppuun?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s