Elämää endon kanssa.

“En halua tehdä sua sairaaksi, mutta sulla saattaa olla endometrioosi.” totesi keväällä naistentautienlääkäri perustarkastuksen jälkeen. Olin hieman ymmälläni. En ollut edes ajatellut moista. Hän kysyi oliko minulla ollut vaikeuksia tulla raskaaksi, mutta olen raskautunut joka kerta ongelmitta. Kuitenkin listattuani myöhemmin oireita, tajusin endon olevan ihan mahdollinen. Ja kun myöhemmin keväällä sain ensimmäisen kipukohtauksen, joka säikäytti aivan helvetisti, olin hommasta jo aika varma.

Nyt keskusteltuani vielä omalääkärini kanssa ja listattuani oireeni hänelle, hän vahvisti endometrioosin ja sovimme kierukan laitosta. Voi mennä tovi, ennenkuin näkee sopiiko se minulle ja tuoko se avun, mutta pidän peukkuja pystyssä. Aika sille on jo varattu.

Minulle endometrioosi tarkoittaa lähinnä kipuja. Kuukautiskivut ovat sellaiset, että popsin parhaimmillaan sekä buranaa, että panadolia ja silti kipu on pois vain muutaman tunnin. Onneksi sitä kestää vain pari päivää. Toisinaan kärsin ovulaation aikaan kivuista ja välillä kipuja on milloin sattuu. Joskus jomotusta, joskus paineen tunnetta, joskus tuntuu siltä kuin kohtua kaiverrettaisiin puukolla ja kipu saattaa säteillä jalkoihin. Kipukohtauksessa alavatsan kipu yltyy sellaiseksi, etten enää kulje suorassa pilleripurkille, kun vatsaa viiltää niin, että oksettaa. Samalla oikeassa hartiassani tuntuu siltä, kuin sinne olisi isketty toinen puukko. Tämä on jännä ristikkäisvaikutus, joskin ymmärtääkseni yleinen. Sitten on vielä se kylkikipu, jolle ei löytynyt mitään syytä ja näin ollen se saattaa liittyä myös endoon. Se kipu kun tulee ja menee miten sattuu. Oikeastaan moni outo kipu ja oire on sellainen, joka voi selittyä endometrioosilla.

Liityin tovi sitten Facebookissa Endometrioosittaret-ryhmään. Se on sekä loistava, että pelottava. Sieltä saa vertaistukea ja vastauksia, joita kaikki lääkärit eivät osaa antaa (osa pitää endoa höpöhöpönä ja osa vähättelee sen oireita). Kuitenkin sieltä näkee myös sen mitä endometrioosi voi pahana olla ja saa pelkäämään, mitä tässä voikaan olla vielä edessä. Kuitenkin täytyy muistaa, että erilaisia tässä ollaan kaikki ja oireet vaihtelevat. Voi olla, että vaikka omat oireeni ovat vuosien myötä hiljalleen kasvaneet, niin ne saattavat silti pysyä hyvin hallinassa. Toivon todella kierukan toimivan kohdallani!

Kuva täältä.

4 thoughts on “Elämää endon kanssa.

 1. Ikävä vaiva 😦 En tiedä kulkeeko virallisesti “suvussa”, mutta äidilläni on, minulla on ja myös tyttäreni kärsii samasta. Itse sain avun hormonikierukasta, äiti kärvisteli kipulääkkeillä, kuten myös tytär tekee tällä hetkellä.
  Toivottavasti oireet helpottuvat sinullakin!

  Liked by 1 person

  1. No kun mä en tiedä onko sitä ihan vieläkään saatu selville, että onko tää “sukuvika” vai paskaa tuuria. Mä en esimerkiksi tiedä meidän suvusta ketään, kellä olisi endometrioosi. Toki en isäni puolesta tiedä mitään, että voihan tää sieltä olla perittyä. 😂

   Mä toivon kierukasta olevan pidemmän päälle sitten apua. Tiputteluvuoto voi kuulemma kestää jopa 9kk, mutta sitten jos hyvin käy niin jää kuukautisetkin pois. Toivossa on hyvä elää.

   Liked by 1 person

   1. Mulla testattiin joskus vuosia sitten ja tiputtelua oli 5kk minkä jälkeen se vaihdettiin pillereihin. Mut nyt annan tiputella saakeli vaikka sen 9kk, jos se muuten auttaa. 😂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s