Hormonaalinen migreeni.

Kyllä minä itseni välillä niin vaivaiseksi tunnen. 😂

IBS, ahdistus, endometrioosi ja sitten vielä se migreeni. Hormonaalinen sellainen. Pirulainen joka iskee kuukautisten paikkeilla ja joskus ovulaation aikaan. Tulee mukavana 2-3 päivän särkyputkena, jonka katkaisee vain sumatriptaani. Ja siis todellakin katkaisee, ei vie kokonaan pois. Ei ennenkuin olen kärsinyt särystä parisen päivää.

Moni lääkäri tuputti minulle vuosien ajan estolääkkeitä, joista minä kieltäydyin kerta toisensa jälkeen. Onneksi, koska lopulta yksi parhaista terveyskeskuslääkäreistäni kertoi, ettei estolääkkeet hormonaaliseen migreeniin välttämättä auta pätkän vertaa. Noniin. Tulipa vältyttyä turhalta lääkekokeilulta.

Migreenini aiheuttaa hormonien heittelyt, minkä takia toivoisin pidemmällä aikavälillä kierukan auttavan siihenkin. Jos kuukautiset jäisi pois, jäisi ehkä migreenikin. Toivoa voi aina.

Migreenihän on edelleen ymmärtääkseni tutkimusten alla, koska sen kaikkia mekanismeja ei vieläkään ymmärretä. Uusimpana estolääkkeenä on se jokin pistos, jota on tietääkseni alettu ottaa kokeiluun. Kallis se taisi olla, mutta mikäli se oikeasti muutaman kuukauden välein otettuna ehkäisisi migreenin, niin olisihan se kiva. Eivät nimittäin nuo migreenin kohtauslääkkeetkään halpoja ole. Eikä niitä ole kiva jatkuvasti popsia. Se, että toimisiko sekään minun kohdallani, ei toki ole varmaa. Se kuitenkin olisi tietääkseni ainoa joka on kehitelty nimenomaan migreeniin. Muut estolääkkeethän ovat muihin tarkoituksiin kehiteltyjä, joista on huomattu sitten olevan apua migreenikohtausten estoon. Niitä ovat tietyt mielialalääkkeet, epilepsialääkkeet ja beetasalpaajat.

Itselläni on kohtauslääkkeistä käytössä tosiaan sumatriptaani. Kokeilin toistakin triptaania jossain kohtaa, mutta palasin tähän, koska se vaikuttaa itselläni mielestäni paremmin. Triptaanit supistavat verisuonia, jotka migreenissä laajenevat.

Migreenini diagnosoitiin 2009. Suvussamme on migreeniä ainakin isoäidilläni ja siskollani. Ensin söin migreeniin Miranaxia, joka on ihan perus kipulääke. Kiva sininen pilleri. Kuitenkin siinä kohtaa kun niitä sai popsia kuin karkkia ja särky pysyi, oli otettava triptaanit käyttöön. Kokeilin sumutettavaakin lääkemuotoa, mutta sivuoireiden takia taisin vaihtaa sen lopulta tabletteihin.

Sivuoireita niistäkin tosin tulee, mutta koska ne häviävät noin tunnissa vieden säryn pois, niin kestän ne. Joskus voi olla hetken aikaa huono olo ja käsiin tulee jännä tunne. Ne tuntuvat painavilta, joka liittyy varmaan verisuonten supistumiseen. Nauratin äitiäni eräänä päivänä, kun jäin hänen luokseen tekemään töitä. Istuin pöydän ääressä lääkkeen oton jälkeen ja käsissä alkoi tuntua taas hassulta. Lopulta roikotin käsiäni ja valitin niiden painavan liikaa. Olisiko se ollut riittävää syy olla tekemättä töitä? 😄

Kaikenlaisista vaivoistani huolimatta pyrin kuitenkin elämään ihan normaalia elämää. Ja viime vuosina olen huomannut, että aika monella on omat juttunsa, jotka elämiseen vaikuttavat. Se on ihan normaalia ja hyviä me silti kaikki ollaan!

Kuva täältä.

6 thoughts on “Hormonaalinen migreeni.

 1. Tätä vaivaa en osaa edes kuvitella tai sitä kipua päässä, silmissä. Sen tiedän, kun miehen sisko sairastaa migreeniä, niin kohtauksen tullessa, hän ei pääse sängystä ylös ja huoneen pitää olla pimeä. Joten pitää sen olla aika raju tauti.
  Toivottavasti joskus lievenisi tai lähtisi kokonaan pois sulta tuo vaiva….

  Liked by 1 person

  1. Mä onneksi pysyn toimintakykyisenä! Mutta se vaikuttaa jaksamiseen, kun koko ajan jyskyttää silmän takana/ohimolla. Ja jos se yltyy pahaksi, niin sitten tulee huono olo.

   Like

 2. Meillä on myös suvussa migreeniä, itse kärsin siitä tosi pahana ikävuodet 15-35, mutta onneksi nykyään kohtauksia tulee ehkä 2 vuodessa eivätkä nekään enää vaadi sulkeutumista pimeään koppiin ja oksentamista. Tyttärellä on myös migreeni, joka toisin kuin omani ei anna “ennakkovaroitusta” vaan hänen migreeninsä ilmenee pyörtymisenä, josta kohtaus jatkuu pahoinvointina ja päänsärkynä. Pojalla migreeni oli pahana alakouluikäisenä, elämästä ei tullut mitään ilman jatkuvaa estolääkitystä, mutta onneksi murrosiän jälkeen tauti on helpottanut.

  Liked by 1 person

  1. Mulla migreeni alkaa toisinaan ärsyttävänä tunteena silmässä. Sitten siitä se leviää ohimolle ja jatkuu ärsyttävänä särkynä. Mä pysyn suht toimintakykyisenä, mutta olo voi olla huono ja tuntuu, että migreeni vaatii kaiken keskittymiskyvyn.

   Like

 3. Mulla on hormonaalinen migreeni ja voi pojat kun se on pahentunut 40 vuotta täytettyäni. Tällä hetkellä migreeniä on oviksen aikoihin vähintään viikko ja menkkojen aikaan sitten vähän lyhyemmin, plus parit kohtaukset siihen väliin (auts). Tässä kohtaa olin vaan kiitollinen, kun lääkäri ehdotti estolääkitystä (ja todella, todella toivon että apua olisi, vaikka haastava estettävä tämä migreeninmuoto on). Paljon mieluummin syön estolääkettä, kun sitä valtavaa kasaa särkylääkkeitä ja triptaaneja mitä nykyään menee. Koitan olla luottavainen estolääkitykseen, aiemmin se onnistui putken katkaisemaan, mutta saapahan nähdä. Tällä kertaa(kin) aloitus triptyylillä, jossei se tepsi niin verenpainelääkkettä ja sit ois mahis anoa niitä kalliita ihmelääkkeitä.

  Hormonit kun on takana, niin ois kiva jos voisi tasata niiden heittelyä lääketeollisuuden hormoneilla. Mutta valitettavasti itselle sopivat niin huonosti, etten voi harkita hormonikierukkaa (vaikuttaa mun psyykeen erittäin pahasti ja sitä en halua enää kokea, ikävuodet 20-25 riitti sitä laatua). Jossain vaihdevuosien jälkeisessä ajassa häämöttää toivo, suvun naisilla on tupannut migreeni lakkaamaan hormonitoiminnan hiivuttua. Sitä odotellessa (en tiedä oonko ainoa, joka gyneltä toiveikkaana kyselee, että joko näkyisi jotain merkkejä vaihdevuosista ;)).

  Liked by 1 person

  1. Mulla hormonit vaikuttaa tosiaan migreeniin ja myös ahdistukseen. Se pomppaa aina hetkeksi ennen kuukautisia. Ja oon kanssa nauranut, että harva varmaan ajattelee vaihdevuosien voivan olla myös ihan hyvä juttu. 😂

   Mulla oviksen aikaan saattaa tulla migreeni, mutta se on yleensä “helpompi” kuin se menkkojen aikoihin iskevä. Mä toivon kierukan auttavan ja sopivan. Nyt yhteiseloa on vasta se 3 viikkoa takana ja hormonit heittelee niin, ettei voi vielä mitään sanoa. Pahimmat olot on tasaantuneet, mutta miten käy ahdistuksen jne. kanssa pidemmällä aikavälillä kierukan kanssa, niin se selviää vasta myöhemmin.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s