Kun sattuu.

Endometrioosi on kyllä mielenkiintoinen pirulainen. Itse en koskaan tiedä milloin kipukohtaus iskee, paitsi että se iskee aamuyöllä ja yleensä joitakin päiviä ennen kuukautisia. Se ei kuitenkaan vieraile joka kuukausi luonani (kiitos siitä!), ja tästä syystä en todellakaan pysty varautumaan siihen.

Joka kerta kohtaus on tosiaan iskenyt aikaisin aamulla. Olen herännyt, käynyt ehkä vessassa tai maannut hetken hereillä sängyssä. Sitten on alavatsaan ilmestynyt menkkamainen jomotus, joka on alkanut nopeasti voimistua. Tässä kohtaa on parasta napata burana+panadol -koktail, ja vähän äkkiä. Kipu lyö pian voimalla. Kouristaa kohtua ja lähettää polttavaa kipua ylävatsaan asti. Täytyy vetää itsensä kippuraan, koska suorassa ei pysty olemaan. Kipu on niin rajua, että oksettaa. Ensimmäiset 30 minuuttia menevät kovissa kivuissa. Sen jälkeen lääkkeet alkavat hiljalleen vaikuttaa ja pystyn jo ehkä siirtymään sänkyyn. Joskus olen siirtynyt olkkarin lattialle kippuraan katsomaan Frendejä. Tunnin päästä pahin kipu on poissa, mutta kovien kramppien takia saatan olla kipeä vielä monta tuntia myöhemminkin.

En vielä ole alkanut pelkäämällä pelkäämään kipukohtauksia. En todellakaan odota niitä, mutta koska ne ovat toistaiseksi satunnaisia vierailijoita, niin en pahemmin uhraa ajatuksiani niille. Kuitenkin jokaisen iskiessä olen hieman peloissani. Mietin riittävätkö omat lääkkeeni. Mietin kauanko kipua on kestettävä. Tiedän monien käyneen sairaalalta hakemassa kipulääkettä suoraan suoneen kipukohtausten takia. Itsekin voin myöntää miettineeni pahimman kivun aikana, että selviänkö yksin, vai tarvitsenko ambulanssia.

Kipua on vaikea kuvailla ihmiselle, joka sitä ei ole kokenut. On kuin sinua raadeltaisiin sisältäpäin. Alavatsaa kouristaa ja polttaa, kipu leviää ylävatsaan asti. Lihakset kramppaavat kivusta ja yrität vain hengitellen selvitä siitä.

Sain loppuvuodesta kunnian päästä osaksi vapaaehtoisten pyörittämää endometrioosi-ryhmää, joka tuo endoa näkyväksi somessa. Tällä viikolla julkaistiin ensimmäinen minun kirjoittamani teksti lääkärikäyntejä koskien. Yhä edelleen endometrioosia sairastavat saavat kuulla vähättelyä niin lääkärissä, kuin joskus muidenkin ihmisten parissa, eikä oireita oteta vakavasti. Me haluamme tehdä siihen muutoksen. Laittakaapas siis instagramissa seurantaan Endometrioosi.

Kuva täältä.

4 thoughts on “Kun sattuu.

 1. Endoelämää takana muutama vuosi myös, kipulääkkeet tulleet tutuiksi, samoin ajoittainen, loputtoman tuntuinen väsymys. Kivuttomia päiviä noin puolet kuukaudesta. Oletko löytänyt jotain tiettyjä ‘luomuapuja’, esim. ruokavaliosta, tms.? Tiedän että kuulostaa heppoiselta, mutta silti. 🙂

  Like

  1. Hei! Munt toisinaan valtaava väsymys. En ole tajunnut tähän yhdistääkkään! Olen tänään kulkenut puolet päivästä ihan rättipoikki väsyneenä. Ja endo on oireullut viimisen viikon. Miksi en yhdistänyt. Hah! Sitähän tämä voi olla.

   Ja siis en ole löytänyt. En ole vielä etsimällä etsinytkään, mutta en osaa sanoa mitään mikä itsellä varmasti helpottaisi. Muuta kuin burana. 😔

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s