Voisinko saada enää lapsia?

Sain lapset aika nuorena, kuten olin toivonutkin. Esikoisen saadessani olin vielä nippa nappa 21-vuotias, kuopuksen syntyessä 25-vuotias. Raskauduin kaikissa kolmessa* raskaudessani “normaalilla” aikataululla, ongelmitta. Tämä oli asia, jota lääkäri kysyi minulta ensimmäisenä, kun hän keväällä endoepäilynsä ilmoille heitti. Ensimmäiset endo-oireeni tosin osaan yhdistääkin vasta lasten syntymien jälkeiseen aikaan.

*Sain keskenmenon 2013.

Endometrioosin takia en tiedä voisinko enää tulla raskaaksi. Jos joskus vielä haluaisinkin kolmannen lapsen, en tiedä voisinko sitä saada. Ja se on ajatuksena surullinen.

Minulla on kaksi ihanaa lasta ja olen heistä aivan äärettömän kiitollinen. Olen saanut enemmän kuin moni muu, enkä edes kärsi tällä hetkellä mistään valtavasta vauvakuumeesta. Silti ymmärrän heitä, joiden tekstejä olen netissä lukenut, heitä jotka ovat endon takia joutuneet kohduistaan ja täten lopullisesti myös mahdollisista uusista raskauksista luopumaan. Heidän joukossaan on ollut naisia, jotka eivät edes ole haaveilleet saavansa lisää lapsia, mutta kun sen mahdollisuus on viety, on se kuitenkin satuttanut. Heiltä on viety mahdollisuus edes ajatella “mitä jos”. Ja juuri tuohon ajatukseen minä osaan samaistua.

Minä olen saanut toistaiseksi kohtuni pitää, mutta en tiedä missä kunnossa sisuskaluni ovat. Mitä endo on saanut aikaan ja minne kaikkialle se on levinnyt. Kivuista päätellen sitä on kehossani ainakin oikealla puolella. Kipua on vaihdellen alavatsalta kylkiluihin asti ja välillä myös selän puolella. Ainoastaan leikkauksessa selviäisi täysin se, missä minulla endometrioosia on ja millaista vahinkoa se on aiheuttanut.
Kipujen keskellä sitä on toisinaan ihan valmis luopumaan koko kohdusta ja munasarjoistakin siinä samalla. Viekööt kaikki! Oikeasti en kuitenkaan olisi tämän ikäisenä valmis niin radikaaliin operaatioon.

Lapsethan ovat jo tovin olleet sitä mieltä, että hyvin voisin heille vielä pikkusisaruksen synnyttää. Toistaiseksi olen kuitenkin kannellut vain kuvassa näkyvää nukkea, jonka kuopus jouluna sai. 😄 Nuorimmaiseni kysyi myös joskus, että koska hänestä tulee isosisko. En muista tarkalleen mitä vastasin, mutta varmaankin jotakin sellaista, että voi olla, että hänen tehtäväkseen jää olla meidän perheessä se pienin sisko. 😄

Lasten saanti ei koskaan ole itsestäänselvyys ja lähetänkin virtuaalihalauksen jokaiselle tahattomasti lapsettomalle. ❤

4 thoughts on “Voisinko saada enää lapsia?

 1. Minulla myös endoa ja kipuja erityisesti oikealla puolella. Kuulemma oli paljon kiinnikkeitä munasarjoissa ja siksi kipu säteilee selkäänkin. Minulla 4 raskautta ja 2 synnytystä ja olen niin onnellinen, että saan kokea äitiyden. Ei ole ollut helppoa tulla raskaaksi. Nyt minun kohdallani raskausjuna meni jo 😀

  Liked by 1 person

  1. Ai sullakin on! Se on itseasiassa yllättävän yleinen sairaus.

   Se on harmi, ettei endo näy välttämättä ultrassa ja magneettikuvissa. Niiden kanssa kun näkisi minne se on levinnyt, niin olisi kiva.

   Ja sä meinaat, että ei enää iltatähteä. 😄

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s