“Tämä vääristynyt maailma.”

Törmäsin tällä viikolla netissä keskusteluun Jere Nyströmistä. Nuoresta korkeushyppääjästä, jolla on pitkät vaaleat hiukset, meikkiä ja mekko.

Joillekin tämä on vielä näin vuonna 2021 kauhistelun paikka. Eräs äiti mietti miten ihmeessä hän omille lapsilleen tämän kaiken muun keskellä, tässä vääristyneessä maailmassa, vielä tämän Nyströminkin selittäisi. Tokaisin hänelle, ettei itselläni vielä ole tullut tässä maailmassa vastaan asiaa, jota en olisi osannut lapsilleni selittää. Että omia lapsianikin ajatellen on hyvä vaan, kun maailma muuttuu.

Olen keskustellut lasteni kanssa siitä, kuinka jotkut eivät tunne olevansa oikeassa vartalossa. He ovat ehkä syntyneet tytön vartaloon, mutta tuntevat itsensä pojaksi ja he voivat sitten korjata sukupuolensa. Ei ollut kovin vaikea asia selittää.

Olen kertonut kahden naisen tai kahden miehen voivan olla pariskunta siinä missä nainen ja mieskin. Hyvin helposti käsitelty asia.

Jos miehellä on hame, niin onhan naisellakin housut. Emme ehkä ole tottuneet näkemään miehillä hameita, mutta se ei tarkoita, etteikö mies voisi käyttää hameita. Sama homma kynsilakan, meikkien jne. kanssa. Kukin muodostakoot oman tyylinsä. Tadaa. Ei tämänkään asian selittäminen vaadi tohtorin papereita.

Kyllähän sitä itselläkin jokin asia joskus voi ensin pistää silmään, jos johonkin ei ole tottunut. Se ei kuitenkaan saa minua huutelemaan, että maailma olisi mennyt mahdottomaksi ja kaikkea sitä. Ehei. Siinä kohtaa pysähdyn miettimään miksi asia herättää minussa tiettyjä tunteita ja useinhan se on niin, että juttu on itselle uusi tai tuntematon. Se ei kuitenkaan tarkoita sen olevan väärin. Sitä pitää vaan taas kerran muokata omaa ajatusmaailmaa avoimemmaksi.

Niin kauan kuin tekemisillä ei satuteta muita, kaikki on ok. Minun tai sinun ei tarvitse tehdä asioita, jotka eivät meistä itsestä tunnu hyvältä, mutta ei meillä myöskään ole oikeutta sanella toisten tekemisiä tai tapoja olla.

Itse en siis sanoisi maailmaamme vääristyneeksi, jos esimerkiksi sekä tyttö, että poika laittaa tekoripset. Sen sijaan sanoisin maailmamme olevan edes jossain asioissa menossa kohti parempaa.

8 thoughts on ““Tämä vääristynyt maailma.”

 1. Maailma tarvitsee nimenomaan lisää Jeren kaltaisia ihmisiä – ihmisiä, jotka uskaltavat olla sellaisia kuin ovat. Liian moni ei uskalla koskaan olla täysin oma itsensä muiden seurassa, koska pelkää mahdollisia seurauksia ja se on minusta vaikeampaa selittää lapselle, kun ei sitä aina oikein osaa tai jaksa ymmärtää itsekään – että on olemassa ihmisiä, jotka vihaavat, väheksyvät ja päivittelevät toisia vain siksi, että “ne toiset” ovat erilaisia kuin he itse. Onneksi maailma tosiaan muuttuu.

  Liked by 2 people

  1. Niin totta!

   Mun oli pakko iskeä lusikkani soppaan luettuani sen kommentin, koska se oli niin käsittämätön. “Miten selitän lapsilleni…” Ongelma ei ole lapsille selittämisessä. Lapsille kaikki on normaalia ja okei. He oppivat aikuisilta syrjinnän ja muun schaiban.

   Liked by 1 person

  1. Juuri tuo, että sen voi pitää oman tietonaan. Ei kaikkia asioita tarvitse netissä huudella. Ja jokainen meistä varmasti elää elämäänsä siten, että joku ei sitä ymmärrä. 😄

   Liked by 1 person

 2. uusi on usein pelottavaa ja vielä pelottavampaa on se, jos/kun vanhemmat siirtävät omat epäluulonsa ja pelkonsa lapsilleen. Muistan jostain lukeneeni, että vanhemmat vastaavat lapsen arvomaailman kehityksestä n. 11-vuotiaaksi ja sen jälkeen on turha enää yrittää, koska ystäväpiirillä on vahvempi vaikutus. Aika kamalaa, jos kotoa saa mukaansa opin, että kaikkea erilaista pitää kauhistella, arvostella ja pelätä.

  Liked by 1 person

  1. Kuule ei ole paljoa aikaa, kun muistaakseni mä luin myös tosta, että mihin asti vanhemmat voi vaikuttaa ja koska ystävät “astuu tilalle”. Mutta itse kyllä yritän saada lapsistani mahdollisimman suvaitsevaisia!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s