Joskus muutos on parasta terapiaa.

Olen aikoinaan istunut vuosia terapeuttia vastapäätä ja omasta terapeutistani oli minulle valtavasti apua useammallakin osa-alueella. Siitä huolimatta ahdistukseni vaikutti elämääni todella paljon. Vaikka tiesin mitkä asiat ahdistukseni taustalla olivat, ahdistus pysyi. Se, että olisin väkisin tehnyt asioita ja siedättänyt itseäni kovasta ahdistuksesta huolimatta, ei olisi toiminut kohdallani. Olen oppinut vuosien varrella sen, että ahdistus ei vähene, jos mikään ei muutu. Ahdistus tekee elon vaikeaksi ja kun oloni helpottaa, pystyn taas hiljalleen palaamaan normaalin elämän pariin.

Jokinhan sen ahdistuksen aiheuttaa. Se voi olla monen asian summa ja itselläni yleinen ahdistuneisuushäiriö on se pohjalla oleva härö, joka on muodostunut monen asian takia itselleni jo nuoruudessa. Sen lisäksi kuitenkin tarvitaan jotain, mikä pompauttaa sen ahdistuksen ylös sillä hetkellä ja saa oirehtimaan enemmän. Jokin on sen taustalla, että kroppa lyö lukkoon ja olo on kamala.

Jos en olisi aikoinaan jättäytynyt pois vanhasta työpaikasta ja jäänyt toviksi kotiin, ei silloinen ahdistukseni olisi helpottanut. Työpaikka, monet muutokset ja loppuun palaminen aiheuttivat ahdistuksen nousun ja ilman “omaa lomaa” se ei olisi päässyt laskemaan. Kun ahdistus laski, olo helpotti ja pystyin hiljalleen palaamaan taas normaaliin.

Viime vuosina istuin siis monen monituista tuntia terapeuttini luona ja hahmotin vihdoin mitkä ovat perus ahdistukseni, sen ahdistuneisuushäiriön taustalla. Kuitenkin olisi ollut ihan sama miten monta tuntia olisin hänen luonaan istunut, jos en olisi muuttanut elämääni.

Jos vertaan itseäni nyt vuoden takaiseen, on muutos valtava. Asiat jotka saivat minut jossain vaiheessa kauhun valtaan, eivät enää ole niin vaikeita. Pystyn asioihin, joihin en vuosi sitten pystynyt. Ahdistunut olen edelleen, eikä häiriöni ole kadonnut, mutta se on aivan eri tasolla nyt. Sen kanssa on helpompi elää. Olen vapautuneempi.

En edelleenkään pysty kaikkeen siihen, mihin moni muu pystyy. Pääni luo edelleen lukkoja jotka tuntuvat kropassa. Kuitenkin olen edennyt monessa asiassa. Olen taas nauttinut asioista, jotka joskus olivat lemppareitani, mutta muuttuivat ahdistuksen myötä pelottaviksi.

Suurin muutos on kuitenkin ehkä siinä, että olen paremmin oppinut sietämään ahdistusta ja sen mukanaan tuomia oireita. Vaikka paniikki yrittää vyöryä päälle, pystyn usein jatkamaan siitä huolimatta. Ja mikä tärkeintä, en sulkeudu. En työnnä muita pois. Voin kokea olevani täysin turvassa toisen kanssa, vaikka oloni olisi vaikea ahdistuksen tai kipujen takia. Tämä on aivan valtava muutos.

8 thoughts on “Joskus muutos on parasta terapiaa.

 1. Ihanaa, että voit paremmin kuin ennen. Ahdistuksesta kärsin itsekin välillä, mutta se on sellaista määrätyistä asioista johtuvaa ja tiedän yleensä mikä ahdistaa.
  Haleja viikkoosi Iitu ❤️

  Liked by 1 person

  1. Mä osaan toisinaan tarkkaan sanoa mikä ahdistaa. Ja yleensä se on jokin asia tai jotkin asiat, jotka nostavat sitten sen perus ahdistuksen sellaiseksi, että olo on vaikea. Ahdistuneisuushäiriö voi joskus olla suht oireetonkin, kunnes elämässä tulee jotakin stressiä jne. joka sen pompauttaa taas suuremmaksi.

   Ihanaa viikkoa Outi! ❤

   Like

 2. Tuntuu hyvälle lukea sinun ajatuksiasi. Toivottavasti jonakin päivänä myös oma läheiseni voi sanoa sinun laillasi “Jos vertaan itseäni nyt vuoden takaiseen, on muutos valtava. Asiat jotka saivat minut jossain vaiheessa kauhun valtaan, eivät enää ole niin vaikeita. Pystyn asioihin, joihin en vuosi sitten pystynyt. Ahdistunut olen edelleen, eikä häiriöni ole kadonnut, mutta se on aivan eri tasolla nyt. Sen kanssa on helpompi elää. Olen vapautuneempi.”

  Liked by 1 person

  1. Toivon samaa läheisellesi. Mä olin jossain kohtaa siinä tilanteessa, että aloin jo epäillä voisinko koskaan paremmin. Ja onhan mulla vielä asioita joissa on tekemistä. Kaikki tilanteet ja juurikin ihmismassat ei tunnu vielä kotoisilta, mutta ehkä nekin jonakin päivänä. Nyt nautin niistä asioista, jotka on jo helpompia.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s