Hoidon saannin ei pitäisi olla näin vaikeaa

Olen kiitollinen Suomen julkisesta terveydenhuollosta ja yritän käyttää sitä aina lääkäriä ja hoitoa tarvitessani. Joskus on kuitenkin pakko turvautua yksityisen palveluihin, kun hommat julkisella eivät tunnu etenevän tai jonot ovat älyttömät.

Olen käyttänyt yksityisen palveluita esimerkiksi silloin, kun päivystyksessä ei ole tehnyt mieli istua tuntitolkulla kipeän lapsen kanssa tai oma vointi on ollut sellainen, että ajatus yhteispäivystyksestä on ollut ylivoimainen. Nyt haluan kuitenkin keskustella endometrioosin hoidosta julkisella puolella ja siitä miten se tuntuu olevan aivan toivotonta.

Olen kuullut todella monesta tapauksesta, joissa naisen kipuja on vähätelty tai on sanottu kuukautisten nyt vain kuuluvan sattua.
Tiedoksi: kuukautisten ei kuulu sattua niin, että päädyt päivystykseen hakemaan vahvempia lääkkeitä. Ei myöskään ole aina ihan normaalia vuotaa kuin Niagaran putous. Ei ole normaalia, että seksi sattuu. Ei ole normaalia, että saat selittämättömiä kipukohtauksia jotka saavat sinut kaksinkerroin.

En itse kärsi kaikista edellä mainituista, mutta olen silti ihan selkeä endotapaus. Minut diagnosoi yksityinen gynekologi ilman, että edes osasin kysyä häneltä asiasta. Pelkkä perustutkimus ja hänelle homma oli suht selvä. Voi kun se aina olisi niin. Monet ravaavat vuosia lääkärillä, eivätkä silti tule kuulluiksi saatika diagnosoiduiksi. Ja itsellänikin ensimmäisistä oireista diagnoosiin ehti kulua useampi vuosi.

Minä kuitenkin sain diagnoosin, mutta mites sen hoidon laita sitten? Yksityinen gynekologi kirjoitti minulle heti reseptin kierukkaan, jonka kävin lopulta asennuttamassa julkisella puolella. Se meni hyvin! Itseasiassa sain kierukan ilmaiseksi, koska riittävillä syillä moinen on mahdollista. Mutta entäs noin muuten…

Kierukka on ollut minulla reilut puoli vuotta. Kuukautiseni ovat jääneet pois lähes täysin ja oireeni vähentyneet, mutta eivät kadonneet. Olen saanut kipukohtauksia nyt useammin ja kylkikipua on edelleen välillä. Kivut ovat lievempiä, mutta vaativat edelleen toisinaan särkylääkkeitä. Kyselin julkiselta puolelta, että olisiko mahdollista päästä endopolille, mutta tattadadaa, en ole riittävän kipeä. Toisekseen:
“Ei ne siellä sulle mitään voi tehdä, kierukka on nyt sun hoitomuoto”.

Että näin! Silläkö siis ei ole merkitystä, että oireiden perusteella minulla on rektovaginaalinen endometrioosi, joka valtaa tilaa lantion alueella, sekä mahdollisesti kyljessä ja palleassa. Sitäkö ei siis tarvitse edes yrittää tutkia, koska minulla on nyt kierukka. Pärjään panadolin ja buranan kombolla niin hittoakos sitä sitten. Muiden oireden kanssa on vaan pärjäiltävä.

Tiedän endometrioosin olevan vaikea diagnosoida ja tutkia. Se ei näy välttämättä missään muussa, kuin leikkauksessa/tähystyksessä. MUTTA, miksi lääkärille ei saa lähetettä? Miksi en pääse edes keskustelemaan asiaan perehtyneen kanssa oireistani? Ihmisen kanssa, jolta saisin vastauksia ja ymmärrystä.

Meidän endoa sairastavien joukossa yleinen neuvo onkin mennä tunnetusti osaavalle lääkärille yksityisellä puolella ja sitä kautta saada lähetettä sitten julkiselle oikeaan paikkaan. Se ei kuitenkaan ole reilua sairastaville, vaan lisää endon sairastamisen kustannuksia ja on etenkin vähävaraisille täysin epäreilua. Eikä yksityiselläkään voi mennä kenelle tahansa, vaan aika varataan monen varmasti hyväksi kokemalle lääkärille.

Kahden lapsen äitinä, osa-aikaisena opiskelijana ja työntekijänä voin rehellisesti sanoa, ettei minulla ole varaa ravata yksityisellä. Eikä pitäisi olla niin, että hoitoa saa vain jos on varaa maksaa siitä. Niimpä olen nyt seurannut kierukan vaikutusta endooni ja päättänyt oireiden jatkuessa yrittää vielä omalääkärini kautta saada lähetteen eteenpäin. Vaikka ajanvarauksesta todetaankin endon kuuluvan ehkäisyneuvolan puolelle, niin siellä olevalle endosta tietämättömälle lääkärille en enää suostu. Varaan ajan mielummin vaikka migreenin takia ja puhun lääkäriajalla sitten omalääkärilleni endosta.

Hoidon saannin ja asiantuntevalle lääkärille pääsyn ei pitäisi olla näin hankalaa. Vaikka kukaan ei endometrioosiani voi poistaa, pitäisi minun kuitenkin päästä keskustelemaan lääkäreiden kanssa, jotka siitä oikeasti tietävät. Heidän hoidossaan tuntisin oloni varmemmaksi siitä, että saan itselleni sopivaa hoitoa, neuvoja ja lisäapua oireisiini.

Endometrioosissa vertaistuki on itselleni ollut todella tärkeää, ja tiedän asian olevan samoin monen kohdalla.
Aikoinaan julkisen puolen lääkäri tokaisi eräästä endo-oireestani, että ei se endoa ole ja otti minulta kaikenmaailman labroja, jotka sitten palasivat puhtaina, koska endoahan se oli. Kiitos facebookin endoryhmän sain tietää alavatsan paineen tunteen olevan yleinenkin endometrioosin oire. Kanssakärsijät osasivat siis antaa vastauksen hetkessä, vaikka lääkäri oli väittänyt ettei oire voi olla endometrioosia…

Kyseinen oire vaivaa välillä edelleen, koska endo painaa virtsarakkoa. Ei se ole kierukalla kadonnut. Tämän lääkärin mielestä endometrioosin oireita olivat kuitenkin vain runsaat ja kivuliaat kuukautiset, yhdyntäkivut ja kipukohtaukset. HAAHAHA. Miten väärässä voi lääkäri olla.
Suosittelen siis liittymään facebookin ja instagramin endoryhmiin, joista tiedän monen itseni lisäksi saaneen vertaistuen kautta tärkeää tietoa sairaudestaan ja sen hoidosta. Sellaista tietoa, joka monesti pitäisi olla näin yleisen sairauden kohdalla terveyskeskuslääkärinkin tietopankissa.

Mikä on sinun kokemuksesi hoitoon pääsystä?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s