Ahdistuneisuushäiriö – ajatusten syöpä

Moni tietää millaista on olla ahdistunut. Siinä kohtaa kuitenkin, kun puhutaan ahdistuneisuushäiriöstä, puhutaan eri asiasta kuin hetkellisestä ahdistuksesta jota jokainen kokee joskus.

Minä selviän pienestä perusahdistuksesta hyvin. Lisäksi olen vuosien aikana oppinut puskemaan ahdistuksen vallassa läpi tilanteesta kuin tilanteesta. Hallitsen kaaoksessa (vesivahinko, toisten nurkissa asuminen, mitä näitä nyt on ollut) elämisen, mutta en ilman oirehtimista. Ahdistuneisuushäiriö nostaa päätään yleensä silloin, kun olen väsynyt tai stressaantunut ja se onkin sitten ihan oma juttunsa.

Ahdistuneisuushäiriöön kuuluvia oireita on aikamoinen määrä. Se ei ole pelkkä ahdistuksen tunne, vaan liuta asioita, joita alkaa ilmetä ahdistustason noustessa riittävän korkealle.
On fyysisiä oireita, joista itselleni pahoinvointi on yksi vahvimmin ahdistuksesta kertovista. Käsien tärinä, vatsakivut, palan tunne kurkussa, tunne siitä, että ei saa riittävästi happea ja painava tunne rinnassa ovat myös sellaisia. Pään valtaavat ahdistavat ajatukset, kun stressi valtaa alaa. Pienistä asioista tulee isoja ja inhottavat asiat tuntuvat kymmenkertaisilta.

Kun oma ahdistukseni on pahaa niin en kuulu vain yleistyneen ahdistuneisuushäiriön alle, vaan mukaan astuu paniikkihäiriö, sosiaalisten tilanteiden pelko, pakko-oireinen häiriö ja julkisten paikkojen pelko. Ne kaikki kuuluvat ahdistuneisuushäiriön alle, mutta ihminen ei välttämättä kärsi niistä kaikista. Minä kuitenkin kärsin, mutta vain silloin kun voin henkisesti jo todella huonosti ja olen puskenut liian pitkään ahdistuksen kanssa.

Tällä hetkellä oireita löytyy, mutta ne ovat sillä tasolla, että pärjään niiden kanssa. Sosiaalisten tilanteiden pelko ja julkisten tilojen pelko ovat hallinnassa, koska voin yleisesti paremmin. Täysin oireeton en kuitenkaan ahdistuneisuushäiriöni kanssa ole, enkä varmaan koskaan tule olemaankaan, koska elämässä on aina jotain stressiä/väsymystä.

Ahdistuneisuushäiriö on siis jotakin, mikä on osa minua, mutta minä en ole pelkkä ahdistuneisuushäiriö. Se tuo elämääni toisinaan enemmän tai vähemmän rajoitteita, mutta olen paljon muutakin kuin ne. Oikeat ihmiset ymmärtävät sen ja heille kelpaan tällaisena. Ja kun tunnen kelpaavani, voin taistella turvallisesti ahdistustani vastaan.

6 thoughts on “Ahdistuneisuushäiriö – ajatusten syöpä

 1. Mie saan näistä sinun ahdistuneisuushäiriö postauksista paljon poweria ja lohtua, kun seuraan ja murehdinkin oman rakkaan läheisen elämän etenemistä saman seuralaisen käsikynkässä.
  Iso virtuaalinen halaus sinulle, olet ihan älyttömän vahva pakkaus! ❤

  Liked by 1 person

 2. Ihanaa, että olet löytänyt tasapainon elää tämän kanssa💛.

  Itse en kestä kaaosta. Siitä saan stressin ja sen jälkeen en pysty nukkumaan. Alkukesällä tapahtunut muutto oli minulle kaaos. Arkena, vaikka menin seitsemälle töihin, en silti saanut iltaisin unta. Saatoin nukkua 1,5 tuntia koko yönä, tai 3 tuntia….tätä kesti kuukauden verran. Olin täysin loppu. Ilman kunnollisia yöunia, niin pitkä aika. Kun muutto oli ohi, menin nukkumaan illalla. Nukahdin heti ja heräsin aamulla herätyskellon soittoon. Siitä lähtien olen nukkunut yöt heräämättä kertaakaan. Kaaos, se on painajaiseni😱

  Liked by 1 person

  1. Joo, yöunet mulla kärsii kanssa stressistä. Joko en saa unta, tai sitten heräilen koko ajan. Yksi mikä toimii, on musiikin kuuntelu nukkumaan mennessä. Mutta pahimpaan stressiin ei sekään auta.

   Like

 3. Mun mielestä on outoa, että joku antaisi toisen mielen vaikuttaa ystävyyteen. Tosi ystävä on sellainen,joka on sun puolella ja tukena aina, silloinkin kun toisella on huono olla. Sä olet yksi aidoimmista ihmisistä jota mä tiedän ja siks ihan hirmuisesti susta tykkäänkin.
  Asiasta kukkaruukkuun tai tässä tapauksessa tatuointiin…sulla on tytöt ja sinä reidessä???

  Liked by 1 person

  1. Kiitos ihanista sanoista. Säkin olet aivan ihana ihminen. ❤

   Kaikki ei ymmärrä mielenterveyshäiriöitä. Kaikki ei halua tulla vastaan. Mutta sellaiset ihmiset on mulle vääriä. Nykyään ympyröin itseni niillä, jotka haluavat ymmärtää ja pitävät musta just tällaisena.

   Ja joo, mä otin ömm… reilu vuosi sitten tämän tatuoinnin. Kolmen naisen kasvot sopii muhun ja tyttöihin, sekä muhun, siskoon ja meidän äitiin. ❤

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s