Hyviä kumppaneita – Kuinka olla ystävä eksän kanssa?

“Jos teillä ei olisi lapsia, olisitteko silti ystäviä?”

Tietysti, minä vastasin. Miksi emme olisi?

Entisen aviomieheni, lasteni isän T:n kanssa olimme yhdessä yli 10 vuotta. Meillä on yhteinen historia, tiedämme toisistamme aivan hirvittävät määrät asioita ja on tuo yhteinen jälkikasvukin. Tiedän voivani pyytää häneltä apua tai neuvoa asiassa kuin asiassa. Lasten “vahtivuorot” ovat aina sumplittavissa. Meidän välillä ole mitään ongelmia. Asiat voidaan jakaa edelleen avoimesti puolin ja toisin. Toisen tukeen voi luottaa. Voin lapset hänelle viedessäni jäädä turisemaan tunniksi hänen kanssaan ja voimme keskustella edelleen aikalailla kaikesta.
Siinä missä lapset laittavat isälleen aina iltaisin viestiä, niin minäkin saatan laittaa toiselle viestiä. Yhdessä olo on edelleen helppoa ja nauramme samalla tavalla jutuille, kuin ennenkin. Sille oli syynsä, miksi avioliitto ei enää toiminut, mutta ne syyt eivät ole esteenä ystävyydelle. Hän on edelleen minulle tärkeä ihminen.

Ystäväni, entisen seurustelukumppanini A:n kanssa meille molemmille oli selvää, että haluamme pysyä ystävinä. Olimme kiintyneet toisiimme ja muodostaneet omanlaisemme perheen yhdessäolomme aikana. Emme halunneet heittää sitä kaikkea pois, minkä lisäksi lapsillekin oli tärkeää, että toinen pysyy elämässämme. Tytöt ottivat toisen täysin omakseen ja toinen kohtelee heitä edelleen nähdessään kuin he olisivat hänen omiaan. A on yksi turvallisimmista ihmisistäni. Hänen kanssaan minun on alusta asti ollut kaikin puolin hyvä olla. Yhdessä on helppo jutella ja nauraa. Hän voi yöpyä meillä, voimme istua iltaa kavereiden kanssa, tehdä lasten kanssa asioita tai olla vain kaksin. Yhdessä on kiva olla, miksi emme siis viettäisi aikaa yhdessä? Miksi poistaisin upean ihmisen elämästäni? Minä valitsen mielummin läpi elämän kestävän ystävyyden. Sen, että toinen kulkee yhä rinnalla. Rakkaus ei loppunut, vain status muuttui. En tiedä tulenko koskaan löytämään ketään, jonka kanssa kokisin heti ensi hetkestä lähtien samanlaista rauhaa, kuin mitä hänen kanssaan. Haluan pitää sen rauhan elämässäni, pitää hänet elämässämme.

Parisuhteen kääntäminen ystävyydeksi on aivan järkyttävän tuskallista, en mene sitä kieltämään. Itse kuitenkin valitsin sen tien totaalisen eron sijasta. Minä jaan elämäni ystävien lisäksi myös kahden eksäni kanssa. Samaa ei voi jokainen sanoa, mutta se on minun valintani. Tämä on asia, jonka täytyy mahdolliselle tulevaisuuden kumppanille sopia. Asia, josta en tingi.

Olen saanut ihastelua ja ihmettelyä tästä kuviosta. Kysymyksiä siitä, miksi haluan olla ystävä yhdenkään eksäni kanssa. Voin vastata, että yksinkertaisesti siitä syystä, että kyseiset miehet ovat aivan ihania tyyppejä.
Ihailua olen taasen saanut siitä miten hoidan kuviomme. Olen saanut kuulla olevani lahjakas ja ihanan itsevarma, koska teen asiat omalla tavallani. No todellakin teen! Ei minun elämänvalintani muille kuuluu. Jos tämä toimii meillä, niin viis minä muusta. Aivan sama mitä muut meidän kuvioistamme ajattelevat.

Neuvoni eksien kanssa ystävyyden säilyttämiseen on, että kuuntelet itseäsi. Jos haluat pitää toisen elämässäsi, missä muodossa tahansa, tee niin. Sen paremmin en osaa neuvoa, mutta löydät kyllä keinot siihen jos toinenkin on siihen valmis. Ole valmis tekemään töitä asian eteen, äläkä odota sen olevan helppoa tai tapahtuvan hetkessä. Ja jos homma tuntuu liian vaikealta, tuottaa sinulle liikaa tuskaa, niin älä pakota itseäsi. Tämä toimii meillä, mutta ei välttämättä kaikilla.

Lainaan yhden ystäväni sanoja: “Todellisinta rakkautta on se, joka ei ole statuksesta riippuvainen.”

4 thoughts on “Hyviä kumppaneita – Kuinka olla ystävä eksän kanssa?

 1. On eksiä joiden kanssa haluaa olla tekemisissä, oli se sitten satunnainen kuulumistenvaihto kun sattuu jossain törmäämään tai sitten viesteitse, jos tulee vaikka jotain toista naurattavaa mieleen ja sitten on niitä eksiä, joiden numeron on poistanut, estänyt eikä halua törmätä ikinä missään edes tai todellakaan vahingossa.

  Kun aikoinaan erosin avopuolisostani ja hän myöhemmin sai lapsen nykyisen puolisonsa kanssa eräs puolituttu sanoi minulle, että susta tuntuu varmaan nyt tosi hirveeltä. Olin vähän sillee, että mitä vittua nyt taas. Se, että mun eksä, joka halusi lapsia sai sellaisen (ja lopulta useammankin) sai mut vaan hirveen onnelliseksi hänen puolestaan, koska mun kanssa hän ei niitä olisi saanut. Ihan niin kuin eksän onnesta pitäisi jotenkin katkeroitua, kun kuitenkin halusin sille nimenomaiselle eksälle vaan kaikkea hyvää.

  Liked by 3 people

  1. Kiitos viestistä! Siis toi on todella totta, että on niitäkin joiden kanssa ei halua olla tekemisissä. Multa löytyy yksi sellainen eksä. En halua edes törmätä häneen missään!

   Mutta nämä kaksi viimisintä on sellaisia, että viestien lisäksi voidaan tosiaan kahvitella yhdessä ja toisen kanssa voisin lähteä jopa viettämään kaksin mökkiviikonloppua.

   Paljon siis todella riippuu siitä, millainen ihminen se toinen on.

   Liked by 2 people

  1. Kiitos Outi! ❤

   Ymmärrän, että joskus on tilanteita joissa vanhempien on aivan mahdotonta olla hyvissä väleissä. Mutta jos sellaista tilannetta ei ole, niin kannustan kyllä ystävyyteen.

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s