Toipuminen on mahdollista

Olen elänyt elämää, jossa kaupassa käynti aiheutti ahdistusta, pahaa oloa ja se yksistään riitti päivän suureksi työksi.

Nyt elän elämää, jossa hoidan lapset aamulla eskariin ja kouluun, vietän toisinaan toimistolla 5 tuntia, käyn kaupassa, hoidan kodin ja teen parhaimmillaan illalla vielä koulujuttuja, sekä olen sosiaalinen ystävieni kanssa.

Olen ollut tilanteessa, jossa en ole kestänyt kahviloita, ravintoloita, leffateattereita, kauppakeskuksia tai illanistujaisia.

Nyt olen käynyt tuntemattoman kanssa kahvilla, shoppailut yksin ja ystävien kanssa, istunut ravintolan terassilla, käynyt gallerioissa ja suunnittelen ystävieni kanssa leffateatteriin menoa.

Olen ollut tilanteessa, jossa olen ajatellut elämäni olevan loppuelämän ajan sitä mitä se on. Ajatellut ahdistuksen ja pelkojen olevan aina sillä tasolla. Olin väärässä.

Elämä muuttuu, sinä muutut. Vaikka olo ja elämäntilanne tuntuisivat kuinka ylitsepääsemättömiltä, olen minä esimerkki siitä, etteivät ne sitä ole. Toipuminen on mahdollista. Ahdistuneisuushäiriö on osa minua, mutta se ei määritä minua tai elämääni.

Mikä sitten muutti minun tilanteeni ahdistuksen kanssa? Se, että muutin koko elämäni. Kävin toki terapiassakin, opin itsestäni ja ahdistukseni taustoista lisää, mutta suurin muutos tapahtui kun muutin elämääni. Jätin tutun ja turvallisen, vaikka pelotti. Se kuitenkin kannatti. Siitä alkoi toipuminen ahdistuksen kanssa.

Kärsin toki edelleen ahdistuksesta. Välillä on vaikeita päiviä ja tilanteita. Selviän kuitenkin niistä jo paremmin. Osaan paremmin erottaa mikä on ahdistusta ja siitä on helpompi päästä yli. Toisinaan pelkään paluuta vaikeimpiin aikoihin, mutta yritän muistaa, että niin ei välttämättä koskaan käy. Toivon osaavani huomata hälytysmerkit nykyään ajoissa ja mennä oma hyvinvointi edellä asioissa.

7 thoughts on “Toipuminen on mahdollista

    1. Haluan kirjoittaa näistä, jotta itse asian kanssa kamppailevat saavat tukea, sekä sinä (ja muut läheiset) näette myös tälle puolelle. 😊❤

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s