Endometrioosi ja tuplahormonit

Mitä endometrioosini tällä hetkellä on? Menkkamaista jomotusta, kylkipistoksia, viiltäviä kipuja munasarjoissa, repivää kipua milloin missäkin lantion ja kylkiluiden välissä, hormonien läpi tulevaa pientä tiputteluvuotoa, ylättäen iskeviä turvotuskohtauksia kipuineen, sekä älytöntä väsymystä.
En uskalla edes ajatella mitä olisi ilman nykyistä lääkitystäni (hormonikierukka & minipillerit). Ennen niitäkin oireeni olivat ns. “vähäisiä”, kun kärsin vain buranaa vaatineista kuukautiskivuista, kylki- ja selkäkivuista, sekä kipukohtauksista joiden aikana välillä mietin riittävätkö omat lääkkeeni vai tuleeko sairaalareissu. Ei tullut, joten olen pitänyt itseäni suht kevyenä tapauksena endon suhteen. En kuitenkaan tiedä kuinka pahaksi endometrioosini olisi ilman Mehiläisen lääkärin huomiota ehtinyt edetä, ennenkuin olisin lähtenyt selvittelemään julkisella puolella mikä on vikana.

Minulla olisi Tyksin lääkäriltä lupa tuplata minipillereiden määrä. Voisin kokeilla saisinko itseni täysin vuodottomaksi sillä ja kivut hellittämään. En ole kuitenkaan vielä uskaltanut kokeilla. Hormonimäärä olisi hurja. Koen pärjääväni oireiden kanssa toistaiseksi. Kipukohtaukset ovat pysyneet poissa, vaikka jomotukset ovat koventuneet hiljalleen. Mutta jos kohtaukset palaisivat, niin pitäisi lääkitystäni ehdottomasti miettiä uudelleen.

Kaikkeen sitä ihminen tavallaan tottuu. Kipu on osa elämää, eikä siitä jaksa jokaiselle edes mainita. Särkylääkkeitä en endometrioosin takia useinkaan käytä. Kipu saa ylittää tietyn rajan, ennen kuin nappaan buranaa.
Kerran hierojani kysyi, että kestänkö kuinka kovia otteita, mutta totesi sitten itse:
“Eiku sullahan on se endometrioosi, sä oot varmaan aika tottunut kipuun.” Tattis aamen, näin on, anna mennä.

Yksi vaikeimmista asioista endometrioosin kanssa on antaa itselleen lupa levätä. On vaikea muistaa väsymyksen johtuvan sairaudesta ja sallia itselleen se, ettei jaksa ehkä aina samalla tavalla kuin terveet. Ettei tarvitse jaksaa.
Kun kuvioon lisätään vielä migreeni 3 päivän särkyputkineen, niin voi morjes.

Väsymys. Se on tällä hetkellä aika kovaa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s