Onhan se ihan älytöntä!

On tämä nykyinen systeemi jännä. Tärkeintä on saada tilastot näyttämään hyviltä. Tässä on itse saanut kuulla ja kokea kaikenlaista itse, ja kuulla muiden kokemuksia.

Ensinnäkin nykyään pitäisi olla valmis muuttamaan työn perässä. Ihan tyystin pois entisiltä kotiseuduilta. Olla valmis jättämään vaan kaikki. Tulevaisuudessa tästä kuulemma tulee uusi normaali, että pakataan kimpsut ja kampsut ja muutetaan! Ei omisteta enää kotia, eikä paljoa tavaraa. Täytyy olla helppoa siirtyä paikasta toiseen. Mutta siis eihän se niin voi olla. Jos mietin meidänkin perhettä. Niin pyytäisikö mies siirtoa toiseen kaupunkiin, jos moinen olisi edes mahdollista? Lapset siirtyisivät koulusta ja hoitopaikasta toiseen pahimmillaan joka vuosi? Hylättäisiin meille rakkaat ihmiset ja vaan pärjättäisiin yksin? Anteeksi, mutta työ on minun tärkeysjärjestyksessäni vasta paljon perheeni, läheisteni, ja meidän terveyden, sekä hyvinvoinnin jälkeen.

Sitten on tietysti myös nämä työharjoittelut. Ilmaista työvoimaa. Jee! Ilmoitin itse jo heti kättelyssä, että vaikka tiedän päiväkodeissa olevan tarvetta ylimääräisille käsille ja niissä harjoittelijat otetaan avosylin vastaan, niin en suostu! Jos olen opiskellut 3 vuotta, ja vielä vähän erikoisosaamisella (viittomakieli) niin en mene ilmaiseksi työvoimaksi. Etenkään kun olen monesti saanut avustajanakin korotettua palkkaa, juuri erityisosaamiseni takia! Nytkö sitä pitäisi samaa tehdä ilmaiseksi. Ei. Ja kun yritin päästä oman alani ulkopuolelle harjoitteluun ja jakelin hakemuksia sinne tänne, niin en saanut edes vastauksia. Koska ei kaikilla aloilla työnantajat halua ottaa kokematonta. Minullehan pitäisi opettaa ensimmäisinä päivinä asioita. Ai kamala. Ei siihen pystytä, kun viimiset yt:t vähensivät työntekijöitä niin, ettei kukaan ehdi tekemään mitään ylimääräistä. Tai sitten on vaihtoehtona seuraavanlaiset paikat… Eli ne, jotka eivät enää palkkaa työntekijöitä, vaikka tarvittaisiin. Ehei, he ottavat vaan aina uusia ilmaisia harjottelijoita 3-12kk ajaksi ja vaihtavat sitten toisiin. Eli työtön on hetken pois tilastoista, mutta ei kuitenkaan työllisty. Ei vaikka olisi ollut hyvä työntekijä. Koska aina on tarjolla työkkäristä uusi työtön, joka tupataan harjoitteluun. Seuraavaa ei ehkä kyseinen työ kiinnosta pätkääkään ja työkaverit tuskailevat yrittäessään opettaa edellisen, hyvin työnsä hoitaneen harjoittelijan töitä ihmiselle jota ei voisi vähempää kiinnostaa, mutta jonka on 3kk oltava kyseisessä harjoittelussa. Voi luoja auta!

Ihmisiä patistetaan opiskelemaan aloja, jotka eivät edes kiinnosta. Olen sanonut haluavani pois hoitoalalta, mutta katsos kun olisi niin helppoa minun olla kaksi vuotta pois työttömyystilastoista ja hankkia uusi koulutus! Nopeasti, kahdessa vuodessa! Ihanaa, ihan vaan jotta voisin työllistyä helpommin, alalla jolla en edes halua työskennellä! Ja kun sitten löysin alan joka kiinnostaisi niin jösses sinne ollaan painostamassa just nyt heti. Vaikka itse ajattelin sen olevan lähivuosien haave. Ei, ei. Kun nyt nyt nyt! Kyllä se jotenkin saadaan järjestettyä!

 

Ihmisten hyvinvointi ei ole pääasia. Ei kiinnosta haluatko, pystytkö, voitko. Sinä ajat joka päivä töihin 100km ja sillä selvä. Sinä myyt kaiken ja muutat yksin tai perheinesi, koska töihin sinun on mentävä nyt heti ja lähempänä ei paikkaa ole. Ja palkkahan nyt on ihan  yliarvostettu juttu! Täytyy olla onnellinen kun on joku paikka mihin aamuisin mennä. Palkkaahan se on kun tuntee itsensä tarpeelliseksi. Kyllä sillä tunteella jo elää vaikka syömättäkin! Tai hei, opiskele lähihoitajaksi tai lähde autotehtaalle oppisopimuksella, vaikka ei kiinnostaisikaan! Niille nyt löytyy töitä niin mene mene mene! Ei se mitään, että opiskelu on pakkopullaa ja ahdistut. Ainakin teet jotain “hyödyllistä” ja olet hetken poissa työttömyyslistoilta!

Niin ja meinaavat, elleivät ole jo sitä tehneetkin, nimittäin vaikeuttaa opiskelemaan pääsyäkin. Sehän se ratkaisee asian. Teinit on helisemässä, miettiessään mitä lähtevät opiskelemaan. Jos meinaat keskeyttääkin ekana vuonna ja hakee muualle, niin ei ole uusien hakijoiden kanssa samalla viivalla. Opiskelupaikkoja on liian vähän. Niitä hakee ne jotka haluaa ja ne jotka ei halua. Kuka pääsee sisään ja kuka tipahtaa tyhjän päälle. Opiskele, ne käskee. Mutta mitä jos ei saa paikkaa. Ilman koulutusta ei nykyään tee mitään. Jokaiseen työhön vaaditaan nykyään koulutusta ja osaamista. Koska työttömiä on niin paljon, että aina löytyy joku. Jopa ylikoulutettu. En kestäää!

 

Sori, tuli valivali postaus. Näistä on vaan tullut ihmisten kanssa keskusteltua, ja yhtä kyllästyneitä alkaa olla kaikki.

Koska siihen herätään, että päätökset joita isot herrat tekevät, saavat ihmiset voimaan vaan huonommin. Koskee päätökset sitten työelämää, työttömyyttä, perheitä, vanhuksia, opiskelijoita, perusterveydenhuoltoa… Surkeammaksi vaan menee. Ja se näkyy jo. Kyllä ennen oli asiat paremmin. Ainakin mitä työelämään tulee. Ilman koulutusta saattoi päästä vaikka mihin, jos vaan halusi ja teki kovasti töitä sen eteen. Ei nykypäivänä.

img_4333-1.jpg

Kuva täältä.

9 thoughts on “Onhan se ihan älytöntä!

  1. Tuo muuttamishomma varsinkin on tosi kinkkinen. Ihan kun olis jotenkin todella helppoa vaihtaa koko ajan paikkakuntaa, totuttaa lapsia uusiin kouluihin ja päiväkoteihin ja yrittää itse sopeutua uuteen. Ja minkä takia? Työn. Hohhoijaa…

    Liked by 1 person

    1. Juuri näin! Niiden on hyvä muuttaa tavallisten ihmisten asioita, jotka eivät kyseisiä palveluita joudu koskaan käyttämään. Koskee niin terveydenhuolto-, Kela-, kuin työttömyys-asioita

      Like

  2. Sama kiukku tääkkäkin kiehuu. Opiskelupaikkaa ei anneta ja pakotetaan hakemaan töitä alalta joka on vihoviimeinen asia mikä maailmassa kiinnostaa. Ei sitten pätkääkään.
    Ennen sitä sai töitä toisenasteen koulutuks pohjana. Nykyään on opiskeltava ammattikorkea tai yliopisto ja sekään ei takaa työnsaantia. Pistää vituttamaan, että ihmisiä syrjäännytetään tässä yhteiskunnassa.
    Nyt kun on vuoden tehnyt osa-aika töitä ja palkka on pienempi kun työttömyystuki ja tukia ei voi saada koska on tehnyt liikaa töitä niin vituttaahan se että työttömät tienaa enemmän tekemättä mitään kun osa-aikatyöhön pakotetut. Nytkin karenssi tulossa kun ei enää ole mahdollista jatkaa töitä.
    Kyllä on kieroontunutta menoa.
    Pitäisi tehdä ilmaiseksi töitä ja palkaksi riittää kokemus. Harmi ettei kokemusta voi laittaa mikroon ja syödä tai sillä ei saa maksettua laskuja.

    Liked by 1 person

    1. No just näin! JA TÄMÄ. Käsketään menemään töihin, mut sit menetät kaikki tuet. Ilman, että kuitenkaan muutamalla työtunnilla saisit kaikkea tarpeellista maksettua. Ja kun ei katsota yhtään yksilökohtaisesti asioita. Se on myös surullista. Niputetaan kaikki samaan ja samalla on pärjättävä. Pieni lapsikorotus niille joilla on lapsia, mutta muuten ei erotella ihmisiä ja katsota mihin kenelläkin olisi oikeasti tarvetta.

      Like

Leave a comment