Kaikki ei päädy someen.

Minä kirjoitan blogia. Päivitän instagramia. Joskus kirjoitan jotakin facebookiinkin. Ja silti moni juttu jää pois somesta.

Toisina päivinä olen todella aktiivinen instassa, ja toisina päivinä en. Jokaista kauppareissua tai ystävän kyläilyä ei näy minun somessani. Sellainen, joka  päivittää omaansa kaiken mahdollisen, ajattelee ehkä, että istun kotona 24/7, mutta totuus on, etten jokaista kouluun vientiä tai jossain käyntiä jaksa päivittää.

Jos se ei näkynyt somessa, sitä ei tapahtunut, ei pidä paikkaansa. Ja jos ystäväni kanssa vietetty kahvihetki ei päädy someen, se ei tarkoita, etteikö sillä olisi ollut minulle merkitystä. Toisinaan saatan jostakin hauskasta hetkestä napata kuvan ja se voi päätyä someen, mutta joskus kiva kahvihetki jää täysin kuvaamatta ja se on ihan okei.

Monet pään sisällä olevat asiat jäävät myös pois somesta. En halua kaikkea purkaa tänne. Paskat jutut voi jakaa ihan vaan yksityisesti niille muutamille tärkeille ihmisille.

Olen alkanut täydellisiä, pelkkää positiivista hömppää suoltavia somekanavia katsoessani ajattelemaan, että sen kiiltokuvapinnan takana on oikeasti ihan samaa schaibaa, kuin kaikilla muillakin. Äiti repii hiuksiaan ollessaan myöhässä töistä ja isä hakkaa päätään seinään kun auto hajosi jälleen kerran. Kylppärissä oli vesivahinko ja naapuri on kusipää. Instagramiin jaetaan kuvia kauniista kattauksista ja onnellisista hymyistä, vaikka tuli taas puolisolle huudettua, että se on täysi idiootti ja tekisi mieli myydä lapsetkin (taas kerran).

Vaikka joku olisi toodella aktiivinen somessa ja sinusta tuntuisi, että henkilö jakaa kaiken sinne (kyllä joskus minustakin tuntuu tiettyjen ihmisten suhteen siltä), niin ei se kuitenkaan niin ole.

Some on kapea. Sama kuin kulkisit laput silmien sivuilla ja näkisit vaan ne kaikki kauniit asiat edessäsi, unohtaen katuojassa makaavan juopon ja yli pursuavat roskikset. Näinä somen kulta-aikoina on hyvä muistaa se, että jokainen päättää itse mitä sinne laittaa. Ja ne todelliset some influencerit myös hämäävät kuvissaan aikamoiset määrät. Se täydellinen kuva voi oikesti olla täysin lavastettu, eikä se ihanasti pedattu sänky ole edes oikeasti sänky, vaan kasa pahvilaatikoita. Otetaan ne laput pois silmiltä somessakin, ja muistetaan, ettei kenenkään elämä ole aina täydellistä.

IMG_20200102_144608_702

6 thoughts on “Kaikki ei päädy someen.

 1. Jossain vaiheessa sitä kyllästyi sellaisiin “täydellisiin” sometileihin, joissa kaikissa käytettiin sitä samaa valoisaa filtteriä, kuvattiin ne samat bowlit, ‘brekkut’ ja ‘dinnerit’ ja jokainen näennäisten kavereiden kanssa vietetty hetki olikin maksettu mainos tai yhteistyö. Se ei enää ole sen ihmisen oma sometili vaan hänen henkilöbrändinsä mainos, enkä minä ainakaan halua ehdollistua jatkuvasti mainoksille.

  En minäkään toki jaa somessani elämästäni kaikkea hyvää tai huonoakaan, mutta ainakin minut vielä ihmisenä löytää sisältöjeni takaa pelkkien mainosten sijaan.

  Liked by 3 people

  1. Mä lakkasin seuraamasta muutamaa sellasta tiliä. Saatan käydä välillä vilkaisemassa ja tykkäämässä muutamasta kuvasta. Mutta alkoi ärsyttää kanssa se, että jokaisen kuvan takana oli yhteistyö.

   Liked by 1 person

 2. Mun somekäyttäytyminen näyttää varmasti tältä ” — Vaikka joku olisi toodella aktiivinen somessa ja sinusta tuntuisi, että henkilö jakaa kaiken sinne –” 😀 Mutta kuten kirjoitit, ei se kuitenkaan (minunkaan) kohdalla tarkoita sitä, että koko elämäni ja kaikki ajatukseni olisivat puhtaasti ja täydellisesti siinä. Tai juuri sellaisina kuin ne todellisuudessa on. Vaikka aitouteen pyrkisikin, niin huomaan, että jonkinlainen suodatin on kuitenkin olemassa. Tosin ei siitä real life vs insta sinne ääripäähän vedäkään, kuten tileissä, joista smagardin kanssa tuossa juuri keskustelittekin.

  Liked by 2 people

  1. Joo ja siis kyllähän mäkin instaan paljon löpisen! Mutta just se, että ei sinne ihan kaikkea kuitenkaan tule laitettua. Ja jos olen Turussa tai Naantalissa, niin se voi instassa näkyä, muttei välttämättä näy mitä kaikkea niissä tein! 🙂 Enkä itseasiassa sua niputa noihin jotka jakaa kaiken. 😀

   Ja olihan Puutalobabyn Krista joskus saanu kyselyä, että eikö heillä ole ystäviä. Kun niitä ei näy heidän somessa. 😀 TOTTAKAI ON YSTÄVIÄ! Niitä vaan ei jaeta blogissa!

   Liked by 1 person

 3. Mulla taitaa kyllä “joskus” lipsahdella aika raivorealistista avautumista niin parisuhteesta kuin vähän kaikesta muustakin…toisaalta jaan kyllä tuntemukseni ja ajatukseni IRLkin aika heikolla suodatuksella. Kuvista jätän pois jälkikasvun ja Turjakkeen kylläkin, oman toiveensa mukaisesti.

  Liked by 1 person

  1. En mä ole kokenut sunkaan kirjoituksia liian avoimina. Ehkä koska pidät kuitenkin perheen kuvat poissa somesta. Olisi eri jos kirjottaisit Turjakkeesta ja tekstin loppuun läväyttäisit herran kuvan. 😂

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s