Äiti on…

Olen ollut äiti jo melkein 8 vuotta ja tänä aikana on hyvin selvinnyt mitä kaikkea äitiys pitää sisällään. Ajattelin tällälailla hyvällä mielellä listata niistä asioista ainakin muutamia. Nämä pätevät toki myös isään, eli voisi sanoa “kun olet lähivanhempi”, mutta koska teen tämän omasta näkökulmastani, niin otsikkona “Äiti on”.

IMG_20181226_190124_442.jpg

  • Kokki, tarjoilija, blokkari. Laitat lapsille ruoat monta kertaa päivässä. Aamupala, lounas, välipala, päivällinen, iltapala.  Keräät myös tiskit, siivoat pöydän ja myös ne lasten nassut. Osan yhteishuoltaja voi onneksi jakaa kumppanin kanssa. Työt toki vähenevät lasten kasvaessa, tai muuttuvat lienee oikea sana. Meillä osaa koululainen laittaa omat aamu-, väli- ja iltapalansa. Toisinaan hän tekee ne myös pikkusiskolleen. Isompi ottaa ruoan itse ja kantaa lautasen ongelmitta pöytään. Pienempikin osaa jo viedä astia itse tiskipöydälle, kun on syönyt. Lasten ollessa pienempiä voit kuitenkin olla varma, että se olet sinä joka saa ruoan viimeisenä eteensä. Ja vauva-aikana juot kahvin/teen kylmänä ja syöt jätskisi lämpimänä.
  • Kodinhoitaja. Vaikka meillä pyykit pääasiassa päätyvät pyykkikoriin, se olet pääasiassa sinä, joka peset ne, laitat kuivumaan ja viikkaat kaappeihin. Eikä se pyykki lopu pesemällä. Päivällä sait korin tyhjäksi, hienoa! Illalla se voi olla jo puolillaan, riippuen harrastuksista. Jei!
  • Sairaanhoitaja. Oksutauti, limaräkäkröhä, ihan sama mikä. Sinä pidät sylissä, halit ja lohdutat. Lapsen flunssa voi viedä myös sinun unesi, mutta jos olet kuten minä, voit olla myös keksijä ja tukea räkäsen lapsesi imetystyynyn ja perustyynyjen avulla istuvaan asentoon, ja nukkua loppuyön loistavasti, kuten lapsesikin! Korvatulehduksessa ei tosin välttämättä auta mikään. Yö valvotaan panadolista huolimatta ja aamulla lääkäriin.
  • Kuski. Viet hoitoon, kerhoon, ja tarvittaessa kouluun, kavereille ja harrastuksiin. Joskus mietin, miten useamman kuin kahden lapsen vanhemmat selviävät kuskaamisista. Siinä saa olla aikamoiset aikataulutukset, kun vie viisi muksua eri osoitteisiin, eri päivinä tai pahimmillaan samana päivänä.
  • Opettaja. Koululaisen opetus kouluaineissa ei kuulu ainoastaan opettajalle, vaan myös sinulle. Ihan kumma juttu. Autat läksyissä, tarkastat läksyt ja tarvittaessa opetatkin ihan, koska opettajalla ei nykyään enää moiseen ole aikaa, koska 50 oppilasta jne. PLIIS, antakaa opettajille ja avustajille armoa ja lopettakaa luokkakokojen kasvatus, ja avustajien vähentäminen. Meillä on hyvin aikaa lasten läksyille, mutta entäs ne lapset joiden vanhemmilla ei ole.
  • RAKAS! Aina! Olet ykköstyyppi lapsille. Otat vastaan kiukuttelut, koska olet se turvallisin aikuinen. Se olet sinä, jonka kainaloon kaivaudutaan. Se olet sinä, jolle pieni kuiskaa “olet rakas”. ❤

 

 

4 thoughts on “Äiti on…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s