Missä kaikkialla sitä on?

Endometrioosi ei välttämättä näy ultrassa. Se ei välttämättä näy edes magneettikuvissa. Ainoa, millä sen näkee varmasti, on laparoskopia, eli vatsaontelontähystys. Tästä syystä monikaan endometrioosia sairastava ei tarkasti tiedä minne kaikkialle se on levinnyt, ei ennenkuin on siinä kunnossa, että lääkäri haluaa leikata.

Endo ei myöskään ole sairaus, joka pysyisi vain kohdun alueella, vaan se voi levitä myös esimerkiksi palleaan, keuhkoihin ja jopa sydämeen. Endometrioosi ei siis todellakaan ole vain “vähän runsaammat ja kivuliaammat kuukautiset”. Se on paljon, paljon enemmän.

Minulla on alavatsakipujen lisäksi kipuja aina lantion tasolta kylkiluihin asti, myös selän puolella. Pääasiassa kivut ovat oikealla puolella. Esimerkiksi omituista kylkikipuani tutkittiin syksyllä ja kun mitään selitystä ei oikein löytynyt, todettiin endo todennäköiseksi kivun aiheuttajaksi. Kipu tulee ja menee miten sattuu, mutta missään se ei onnekseni ole jatkuvaa. Kipujen lisäksi on toki muitakin oireita, joista osaa kierukka on jo alkanut helpottaa.

Endometrioosi pelottaa minua välillä. On pelottavaa, kun ei tiedä, missä kaikkialla sitä jo on ja mitä se on tehnyt sisuskaluilleni. Kipujen ja oireiden perusteella endo on siis itselläni vallannut tilaa lantion alueella, vatsassa ja kyljessä. Onko se aiheuttanut kiinnikkeitä? Pelkään pahoin. Onko minulla joskus edessäni leikkaus? En tiedä. Se selviää vain ajan kanssa ja mahdollisilla lisätutkimuksilla, joihin toivon pääseväni tämän vuoden aikana.

Sain diagnoosi-epäilyn käydessäni gynekologilla viime keväänä ja syksyllä omalääkärini totesi oireideni perusteella, että endometrioosista todella taitaa olla kyse. Viime kuukausien aikana olen tajunnut endon vaikutukset kehooni ihan tosissaan. Ennen diagnoosia en osannut yhdistää oireita mihinkään, mutta nyt ne ovat lävähtäneet selvinä kasvoilleni. Hiljalleen saan selityksen sille mistä mikäkin johtuu. Se on omalla tavallaan myös helpottavaa. Vihdoin minulla on selitys esimerkiksi kivuille ja väsymykselle.

Joskus kannattaa laittaa rahaa likoon ja käydä yksityisellä. Mennä terveyskeskuksen sijasta asiaan perehtyneen puheille. Nimittäin alansa ammattilainen osaa bongata ne pienimmätkin oireet ja yhdistää diagnoosiin, kun ne ovat tuttua huttua. Itse kävin keväällä Mehiläisessä ja siellä minut pari kertaa vastaanottanut lääkärini toimii myös Tyksissä. Hän on tarkka, osaa asiansa, neuvoo ja kuuntelee. Hänen käsissään minulla on turvallinen olo ja tiedän saavani apua. Voin kyllä lisäksi kehua terveyskeskuksen omalääkäriäni. Jos hän ei jostakin tiedä riittävästi, hän laittaa lähetteen eteenpäin tai konsultoi toisia lääkäreitä. Eikä hän ikinä vähättele oireitani! Lisäksi hänen yleistietämyksensä on laaja. Menen hänen luokseen aina turvallisin mielin. Eli en siis lyttää julkisen puolen lääkäreitä, mutta ilman yksityisellä käyntiä en välttämättä vieläkään tietäisi kipujeni syytä.

Mitä endometrioosi siis tuo eteeni tulevaisuudessa? Ei voi tietää. Voin vain toivoa, etteivät oireeni pahene, eivätkä lisäänny, ja jos oikein hyvin käy, niin kierukka auttaa ajan kanssa vielä laajemmin. Kaikesta huolimatta yritän pysyä positiivisena, enkä anna tämänkään hidastaa liikaa tahtia, jos vaan sitä vastaan pystyn taistelemaan.

3 thoughts on “Missä kaikkialla sitä on?

    1. Kiitos! 💛

      On pelottavaa, kun ei tiedä missä kaikkialla sitä on. Ja kivut ja oireet väsyttävät. Toiset päivät ovat helpompia, kuin toiset.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s