Ränttäystä luvassa

Aaaaaargh. En edes tiedä millä lauseella aloittaisin, joten aloitan tuolla. Noin.

Puuh. Syvään henkeä ja sitten ulos. No niin. Olen puhunut tästä aiheesta jo vaikka kenen kanssa ja ehkä kirjoittanut siitä blogiinkin aikaisemmin. Silti tämä täytyy jälleen kerran nostaa framille.

MIKSI HYVIÄ TYÖNTEKIJÖITÄ ARVOSTETAAN VAIN SILLOIN KUN NÄMÄ OVAT TERVEITÄ JA AINA KÄYTETTÄVISSÄ?

Tässä maailmassa sairastava ihminen on paska ja ansaitsee paikkansa pohjasakkana. Jos et esimerkiksi hae täyspäiväistä työtä työkkäristä, et saa työttömyyspäivärahaa. Tämän lisäksi tarjolla on monelta alalta vain täydet työtunnit sisältäviä vakansseja ja ennemmin ollaan ilman työntekijää tai pärjätään sijaisilla, kuin otettaisiin vastaan ihminen joka tekisi esimerkiksi 8 tunnin sijasta 6 tunnin päivää. Eli sen 6h työntekijän sijasta ollaan vaikka mielummin täysin ilman auttavaa käsiparia ja etsitään kuukausia jotakuta joka suostuisi työhön täysillä tunneilla ja olisi pätevä.

Itse teen keikkatyötä, koska ahdistuneisuushäiriön, migreenin, IBS:n ja endometrioosin takia en yksinkertaisesti jaksa tehdä koko ajan täyttä päivää. Jos teen 3 viikon putken täysillä tunneilla, niin sitten olen viikon ja kerään voimia jaksaakseni taas seuraavassa kuussa. Sen sijaan jos saisin tehdä lyhyempää päivää, voisinkin jaksaa paremmin ja näin ollen olla käytettävissä koko ajan! Vaan sopiiko tämä avustajia tarvitseville kunnille? Noup.

Olen työhaastatteluissa joskus sanonut, että osa-aikaisen paikan voisin ottaa pysyvästi vastaan. Sitten olen kuullut siitä miten kunnassa palkataan vain kokoaikaisia ja täten olen tehnyt sitten sijaisuuksia paikoissa, joissa minua tarvittaisiin koko ajan, eikä ketään saada palkattua koko päiväiseksi, koska hakijoilla ei ole riittävää ammatti-, tai kielitaitoa. En voi kuin pyöritellä päätäni.

Osaan suomenkielen hyvin, se on äidinkieleni ja tätä vaaditaan esimerkiksi avustajalta kun työskennellään kielihäiriöisten lasten kanssa. Osaan viittomakieltä, joka on iso tuki lasten kielenkehityksen tukemisessa niin kielihäiriöisillä kuin maahanmuuttotaustaisilla lapsilla, sekä sen käyttö on hyväksi erityislapsilla. Työkaverit tuppaavat pitämään minusta paikassa kuin paikassa. Osaan työni. Minulle on päiväkotien johtajat tarjonneet töitä vuosien varrella lyhyiden sijaisuuksien jälkeen, kun onkin tullut esimerkiksi äitiyslomasijaiselle tarve ja minusta on talossa pidetty. Olen siis haluttu työntekijä. Olen joustanut ja sumplinut lasten hoitoaikoja, mutta kun minun suuntaan pitäisi joustaa, niin ei. Ja tämä ei ole pomojeni vika, ei ainakaan aina. Vaan ylempien tasojen, jotka kuntien työpaikoista määräävät.

Muutama tuttunikin on keikkatyöläinen. Kaikki ovat ihmisten parissa työskenteleviä, kuitenkin eri ikäisten parissa ja erilaisissa ympäristöis. Yksi heistä on aivan helkkarin pidetty työntekijä omassa keikkapaikassaan. Ikävä kyllä hänelläkin on perussairauksia, jotka vaikuttavat välillä hänen työkykyynsä. Joskus ei pysty ottamaan työtä vastaan tai tulee sairaslomapäiviä. Sitten aletaankin jo töistä vihjailla, että voi olla, ettei töitä kohta olekaan. MITÄ HIIVATTIA? Töitä ei ole paikassa, joissa on huutava tekijäpula. Aahahaha. Anteeksi, mutta ihmisiä me työntekijätkin vain ollaan ja me myös tiedämme, että te tarvitsette meitä osaavia tekijöitä!

Suomessakin jo pelkästään on kasa työttömiä ihmisiä joita haukutaan laiskoiksi paskoiksi, vaikka totuus on, että töihin he haluaisivat, jos vaan työnantajat tulisivat vähän vastaan. On hyviä tekijöitä, osaavia ammattilaisia, jotka eivät vain kelpaa mihinkään, koska heillä on rajoituksia. Se on väärin! Työnantajat vinkuvat, kun ei ole tekijöitä. Paskanmarjat! On tekijöitä, vaadi vaan alaisiltasi vähemmän. Ota työhön ihminen, joka hoitaa hommat, osaa työnsä, vaikka hän pystyisikin siihen vain osa-aikaisesti.

Niin ja sitten vielä sellanen pieni vinkki, palkatkaa riittävästi tekijöitä! Pätee niin kunnallisiin, kuin yksityisiin paikkoihin. On turha ihmetellä jos työntekijät ottavat hatkoja, eivätkä sijaisetkaan palaa, jos työpaikalla on paskat oltavat. Palkoista en jaksa alkaa edes puhumaan…

6 thoughts on “Ränttäystä luvassa

 1. Vaikka Suomi olisikin tasa-arvon edelläkävijämaita (on tosin pudonnut viime vuosina WEF:n mittareilla alemmas), niin tämä on yksi asia, jossa Suomi laahaa perässä. Osa-aikaiset työsopimukset ovat paljon yleisempiä monissa muissa Keski-Euroopan maissa ja vaikka sekään ei nosta näitä maita tasa-arvon mittareilla, se silti helpottaa elämää.

  Minusta tässä nousee muutama tekijä:

  Kattava lastenhoitojärjestelmä luo odotuksia 100% työpanokselle vaikka osa-aikaisuus voisi myös keventää lastenhoidon kuormituksia.

  Kaappimisogynismi. Onhan se kiva kun naiset voisivat tehdä lyhyempää päivää, laiskempia kun ovat. Kotityö on tunnetusti vapaa-aikaa, eikä mitään työtä.

  Protestanttiseen työn eetokseen kasvaminen. Kyllä sitä nyt pitää olla niin ehtivä ja kätevä emäntä, että hoitaa kodin, lapset, omat työt ja puolisolle päivällisen heti kun hän tulee töistä (niistä, joissa tienataan).

  Tasa-arvos taas edelleen haetaan miesten ja naisten välillä. Muunlainen tasa-arvo ei vielä ole tainnut kasvaa edes lapsenkenkäkokoon.

  ❤️

  Liked by 1 person

  1. Heei sinä ja kiitos hyvästä kommentista! ❤

   Siis itsellä on juurikin tämä, että kun sen työpäivän lisäksi on hoidettava vielä paljon muutakin. Etenkin kun on arkisin yksin lasten kanssa. Onneksi omat alkaa olla jo isoja, joten sitä pienen lapsen hoivatyötä ei ole enää, mutta vaativat isommatkin huomiota ja hoivaa, sekä on ruoka- ja pyykkihuolto. Muut kotityöt. Kauppareissut. Metatyö, jotta muksuilla on oikeanlaiset vermeet ja tavarat koulupäivinään. Muista tämä, tuo ja se.

   Jos vanhemmat tekisi enemmän töitä osa-aikaisena, ei lapset joutuisi olemaan päiväkodissa 7-17 väliä ja henkilökuntaa ei tarvitsisi olla koko ajan paikalla niin paljoa ja päiväkodeissa tosiaan voisi olla kevyempää niin lapsilla, kuin aikuisilla!

   Like

 2. Luulisi, että, olisivat iloisia, että joku haluaa olla osa-aikainen… kun esim. minä en ole ottanutvastaan osa-aikaisia töitä, kun niitä on tarjottu. Olen halunnut vain tehdä kokopäiväistä.

  Liked by 1 person

  1. Joillain aloilla tarjotaan nollasopimuksia ja osa-aikaisia, pelkästään. Ja jossain ei niitä saa sitten millään. Olisi kiva jos ne saataisiin sopivassa suhteessa kaikkialle.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s